BQE thotë se nuk ka shqetësime mbi inflacionin bazë

Rënia e çmimeve të energjisë do të ulë inflacionin themelor në zonën e euros dhe rritja e shpejtë e pagave nuk po ushtron presion të panevojshëm mbi çmimet, tha të premten kryeekonomisti i Bankës Qendrore Europiane, Philip Lane.

Inflacioni ka qenë i lartë për gati dy vjet dhe disa politikëbërës kanë paralajmëruar se inflacioni themelor ishte në rrezik të ngecjes mbi objektivin 2% të BQE-së, ndoshta duke nxitur një proces vetë-përforcues.

Duke i shtyrë këto shqetësime, Lane argumentoi se inflacioni themelor u rrit pasi kostot e larta të energjisë duhej të vlerësoheshin në koston e gjithçkaje, nga mallrat tek shërbimet, një proces që është i detyruar të ndryshojë tani që çmimet e gazit janë kthyer në nivelet e paraluftës.

Reklama e sponzorizuar

“Unë nuk mendoj se është simetrik… por kur çmimet e energjisë bien, inflacioni bazë vjen, sepse ka më pak presion nga kostoja e energjisë, ka më pak presion mbi koston e jetesës, pra mbi rritjen e pagave nominale,” tha Lane.  “Pra, ne mendojmë se ky ndryshim spektakolar i çmimeve të energjisë do të ushqehet në thelbin më të ulët, por afati kohor për këtë dhe shkalla e tij është e pasigurt,” shtoi ai.

Duke folur të enjten, shefi i bankës qendrore holandeze Klaas Knot paralajmëroi se inflacioni themelor, shqetësimi kryesor i BQE-së tani, nuk po tregon ende shenja uljeje, veçanërisht në sektorin e shërbimeve. “Si politikëbërës monetarë, ne duhet të jemi të sigurt se ne shohim gjithashtu një ndryshim domethënës në inflacionin themelor,” tha Knot.

Boris Vujcic, shefi i bankës qendrore të Kroacisë, shprehu gjithashtu disa skepticizëm rreth dezinflacionit, duke argumentuar të premten se ai kishte dyshime se BQE mund ta kthente inflacionin në 2% brenda dy viteve të ardhshme.

Lane gjithashtu kundërshtoi shqetësimet se rritja e pagave nominale po bëhet shumë e lartë për rehati dhe gjithashtu mund të përforcojë inflacionin.

“Mesatarisht, pagat po rriten në një mënyrë shumë të moderuar; shumë njerëz janë ende të mbyllur në kontrata të vjetra,” tha Lane. “Marrëveshjet e fundit po vijnë në mbi 5%, por (kjo është në) ballë të asaj që ne presim.”

Rritja nominale e pagave është vendosur të arrijë kulmin këtë vit dhe do të duhen ende pagat reale deri në vitin 2025 për t’u rikthyer në nivelin e tyre të vitit 2019, tha ai. /Scan tv/