Për herë të parë në histori, investimet në energjinë solare tejkalojnë investimet e parapara për karburantet fosile

Panele solare në Turqi

Investitorët do të investojnë më shumë para në energjinë diellore sesa në prodhimin e naftës këtë vit për herë të parë, duke sinjalizuar shkallën dhe shpejtësinë e tranzicionit drejt burimeve të energjisë pa emitime të karbonit.

Sipas raportit të fundit nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, e cila sheh investimet në teknologjitë e energjisë së pastër duke u rritur më shumë se ato në lëndët djegëse fosile. Megjithatë, niveli i investimeve është ende larg nga vendosja e botës në rrugën e duhur për të përmbushur angazhimet e saj për të kufizuar rritjen e temperaturave globale.

Një rekord prej më shumë se $1.7 trilion do të investohet në një sërë teknologjish të energjisë së pastër këtë vit krahasuar me rreth $1 trilion që do të shkojnë në furnizimin me karburant fosile dhe prodhimin e energjisë, zbuloi IEA. Shpenzimet e energjisë së pastër pritet të rriten me 24% këtë vit, një ritëm më i shpejtë se rritja prej 15% e investimeve për lëndët djegëse fosile.

Reklama e sponzorizuar

Të dhënat e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë tregojnë rritje të investimeve diellore ndërsa shpenzimet për prodhimin e naftës ranë në dekadën e fundit. Megjithatë, ky nivel i investimeve vjetore do të duhet të dyfishohet afërsisht deri në vitin 2030 për ta vënë botën në rrugën e duhur për të pasur një shans për të kufizuar ngrohjen globale në 1.50°C, sipas raportit.

Dhe ndërsa investimi i karburanteve fosile bie, ai ende është vendosur të arrijë rekorde që nga para pandemisë. Kjo do të duhet të fillojë të bjerë ndjeshëm këtë dekadë për të qenë në përputhje me skenarin e IEA që do të shihte planetin të arrijë emetimet neto zero deri në mesin e shekullit.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për qymyrin, lëndë djegëse fosile më ndotëse. Investimet në furnizimin me qymyr pritet të rriten me 10% këtë vit në një rekord të ri. Pjesa dërrmuese e kësaj është në Kinë, ku mungesa e energjisë ka shtyrë qeverinë të ndërtojë termocentrale të reja me qymyr. /Bloomberg/

Për të lexuar raportin e plotë ndiqni Link-un.