Raport i ri i super të pasurve nga kriptot – Ka vetëm gjashtë miliarderë të Bitcoin në botë

Qindra miliona njerëz në mbarë botën kanë një formë të zotërimeve të kriptove, qoftë në bitcoin ose në një nga shumë monedha të tjera dixhitale.

Për të qenë të saktë, 425 milionë njerëz përdorin kripto, sipas Raportit të Pasurisë së Kriptove të Henley & Partners, i cili u publikua nga konsulenca e migracionit të investimeve të martën.

Crypto mund të mos lulëzojë më në të njëjtën mënyrë si në kulmin e popullaritetit të tij, por mbetet një investim shumë i zakonshëm. Për shembull, mbi gjysma e Gen Z (midis moshës 18 dhe 25 vjeç) kanë investuar në të, tregoi një raport nga Instituti CFA dhe Fondacioni për Arsimimin e Investitorëve të Autoritetit Rregullativ të Industrisë Financiare në fillim të këtij viti.

Reklama e sponzorizuar

Megjithatë, shtatëdhjetë e pesë për qind e amerikanëve nuk janë të sigurt se investimi, tregtimi ose përdorimi i kriptomonedhës është aktualisht i sigurt ose se mund të mbështeten në mjetet e disponueshme aktualisht për ta bërë këtë, zbuloi një sondazh i Pew Research në prill. Dyzet e pesë përqind e të anketuarve thanë gjithashtu se investimet e tyre nuk kishin bërë aq mirë sa mendonin – dhe vetëm 15% thanë se i kishin tejkaluar pritjet.

Por disa duket se kanë gjetur më shumë sukses me kripto, dhe tani kanë zotërime me vlerë miliona apo edhe miliarda dollarë amerikanë, sipas Henley & Partners.

Raporti i firmës të martën thotë se 88,200 njerëz kanë asete kripto me vlerë të paktën 1 milion dollarë, më pak se 1% e përdoruesve të përgjithshëm të kriptove. Rreth 40,500 prej tyre mbajnë investimet e tyre në bitcoin, pak më pak se 46% e totalit.

Shumë më pak njerëz janë të ashtuquajturit centi-milionerë që kanë prona kriptosh me vlerë mbi 100 milionë dollarë. Ekzistojnë vetëm 182 investitorë të tillë, me 78 prej tyre të raportuar të fokusuar në bitcoin.

Dhe 22 njerëz kanë zotërime kriptosh me vlerë të paktën 1 miliard dollarë. Gjashtë prej tyre i mbajnë investimet e tyre në bitcoin, një përqindje shumë më e vogël se në mesin e milionerëve dhe centi-milionerëve të kriptove.

Për krahasim, vlera totale e tregut të kriptove, në kohën kur u shkrua raporti, ishte 1.18 trilion dollarë.

Adoptimi i kriptove në të gjithë botën

Si pjesë e raportit të tij, Henley & Partners zhvilloi gjithashtu një Indeks të Adoptimit të Kriptove, i cili merr në konsideratë një gamë të gjerë faktorësh duke përfshirë miratimin publik të kriptos, mjedisin rregullator dhe mënyrën se si taksohet kripto.

Miratimi i infrastrukturës së kriptove, inovacioni dhe faktorët ekonomikë që lidhen me përdorimin e kriptove u morën gjithashtu parasysh.

Indeksi është krijuar për të treguar “opsionet më tërheqëse të programit të migrimit të investimeve për investitorët e kriptove”, shpjegoi Henley & Partners në një deklaratë të publikuar së bashku me raportin.

Singapori kryesoi indeksin e përgjithshëm, i ndjekur nga Zvicra në vendin e dytë dhe Emiratet e Bashkuara Arabe në vendin e tretë, ndërsa SHBA dhe Britania e Madhe renditen respektivisht në vendin e pestë dhe të shtatë.

Vendet e tjera në top 10 përfshinin Australinë në vendin e gjashtë, si dhe Kanadanë, Maltën dhe Malajzinë që u renditën në vendin e tetë, të nëntë dhe të dhjetë.

Si Singapori ashtu edhe Emiratet e Bashkuara Arabe morën nota të larta për të qenë miqësore me taksat për investitorët e kriptove. Në këtë kategori, SHBA-ja dhe Britania e Madhe ranë shumë prapa dhe ranë nga 10 më të mirat. Megjithatë, adoptimi dhe interesi publik është i lartë në të dy vendet, me SHBA-në që renditet e treta dhe MB e katërta në këtë kategori. Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Singapori përsëri zënë vendet e para, përkatësisht të parat dhe të dytat.

SHBA dhe Britania e Madhe gjithashtu arritën të sigurojnë vendin e parë në disa kategori. SHBA kryeson tabelën për adoptimin e infrastrukturës, e cila merr në konsideratë se sa të zakonshme janë ATM-të e kriptove, nëse ekzistojnë shkëmbime të aseteve dixhitale dhe se si bankat lokale integrojnë kriptovalutat, ndërsa Britania e Madhe kryeson kategorinë e inovacionit dhe teknologjisë.

Investimi në kriptovaluta është bërë shumë i popullarizuar vitet e fundit, veçanërisht gjatë pandemisë Covid-19 kur aplikacionet e tregtimit me pakicë u rritën. Megjithatë, ekonomistët dhe këshilltarët e investimeve kanë kërkuar kujdes pasi kripto shihet si një aktiv shumë i paqëndrueshëm që mund të humbasë shpejt vlerën dhe shumë vende nuk e kanë rregulluar ende investimin dhe tregtimin e kriptove, apo kompanitë në hapësirën e kriptove. Prandaj, përdoruesit dhe paratë e tyre janë më pak të mbrojtur dhe mund të jenë të prekshëm nga krizat si kolapsi i shkëmbimit të kriptove FTX vitin e kaluar.