Inflacioni, AI dhe Elon Musk: Historitë e biznesit që dominuan vitin 2023

Elon Musk

Ngjarjet botërore kanë ndikuar në mënyrë drastike në biznesin europian, peizazhet ekonomike dhe të tregut gjatë vitit të kaluar, nga inflacioni i shfrenuar deri te rritja e AI.

Banka Qendrore Europiane (BQE), krahas bankave të tjera qendrore kryesore, i përqendroi përpjekjet e saj gjatë gjithë vitit në adresimin e niveleve më të larta të inflacionit të dëshmuara në katër dekada, kryesisht duke miratuar masa të shtrënguara të politikës monetare.

Kjo rritje e inflacionit filloi pasi ekonomia globale doli nga recesioni i shkaktuar nga pandemia e 2021 dhe 2022, duke çuar në ndërprerje në zinxhirët e furnizimit dhe në rritje të çmimeve. Deri në fund të vitit 2023, BQE, së bashku me Rezervën Federale të SHBA (Fed) dhe Bankën e Anglisë, vendosën të ngrijnë normat e interesit pas muajsh rritjesh, në përpjekje për të ulur inflacionin. Rritjet agresive të normave të interesit e kishin zbutur efektivisht inflacionin nga kulmi i tij në vitin 2022, i ndikuar kryesisht nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, i cili rezultoi në rritje të konsiderueshme të çmimeve të energjisë dhe grurit.

Reklama e sponzorizuar

Ndërsa BQE sinjalizoi një qasje të kujdesshme, duke treguar se inflacioni ishte në rënie, por mbeti mbi nivelet e tyre të synuara, Fed mbajti një qëndrim të ndryshëm duke sugjeruar tre ulje të mundshme të normës në 2024, në kundërshtim me pritjet e mëparshme për rritje të normës. Grupi i ekspertëve të Këshillit për Marrëdhëniet me Jashtë, duke monitoruar normat e interesit në 54 vende, vuri në dukje se bankat qendrore, përfshirë BQE-në, morën masa agresive kundër inflacionit në pranverën e vitit 2022. Megjithëse politikat mbeten të rrepta, ka pasur një lehtësim të përgjithshëm të anti- Qëndrimi i inflacionit gjatë gjithë vitit 2023.

Inteligjenca artificiale (AI) pati një ndikim të rëndësishëm në ndërgjegjen e publikut këtë vit. Megjithatë, megjithë arritjet e tij mbresëlënëse në rikthimin e të dhënave dhe gjenerimin e përmbajtjes, ai ende nuk ka makineri të ngjashme me njerëzit e përshkruar në fantashkencën popullore. Një nga pikat kryesore që nxiti eksitimin e këtij viti rreth AI ishte ChatGPT. Chatbot ofroi njohuri mbi përparimet e shkencës kompjuterike, megjithëse jo të gjithë e kuptuan funksionimin e tij të brendshëm ose e përdorën me efikasitet potencialin e tij të plotë. Përdorimi i AI shkaktoi mosmarrëveshje midis shkrimtarëve dhe aktorëve të Hollivudit, si dhe grindje ligjore.

Në shtator, 17 autorë, duke përfshirë John Grisham, Jodi Picoult dhe George RR Martin, ngritën një padi kundër OpenAI, duke i akuzuar ata për “vjedhje sistematike në një shkallë masive”. Ky veprim ligjor qëndron mes masave të ndryshme të ndërmarra nga shkrimtarët e interesuar, të gjitha të drejtuara në përballjen me përdorimin e paautorizuar të veprave të tyre të mbrojtura nga të drejtat e autorit nga programet e AI. Ndërsa viti po i afrohej fundit të tij, negociatorët e Bashkimit Europian arritën një marrëveshje mbi rregulloret e para gjithëpërfshirëse në botë të inteligjencës artificiale, duke vendosur mbikëqyrje ligjore për teknologjinë e AI, e gatshme të revolucionarizojë jetën e përditshme dhe të nxisë paralajmërime për kërcënime ekzistenciale për njerëzimin.

Rreth një vit më parë, Elon Musk mori përgjegjësinë në selinë qendrore të Twitter-it në San Francisko, duke zëvendësuar CEO dhe drejtuesit kryesorë të saj dhe duke inicuar ndryshime që e transformuan platformën në atë që tani quhet X. Që atëherë, kompania është përballur me sfida të shumta, duke përfshirë akuzat për përhapjen e dezinformatave, një rënie të ndjeshme të të ardhurave nga reklamat dhe një rënie në angazhimin e përdoruesve.

Disney, Comcast dhe reklamues të tjerë të profilit të lartë ndaluan shpenzimet për X pasi një raport nga Media Matters, një grup mbrojtës liberal, zbuloi se reklamat e tyre shfaqeshin së bashku me përmbajtjen që lavdëronte nazistët. X Corp ngriti një padi kundër grupit, duke i akuzuar ata se kishin “prodhuar” raportin për të dëmtuar platformën dhe reklamuesit e saj. Situata u përshkallëzua kur Musk, në një intervistë pasionante, përdori një gjuhë të fortë për të kritikuar kompanitë që ndaluan reklamat në X.

Nga Austria në Zelandën e Re, tregjet e aksioneve u rritën deri në vitin 2023. Ndërsa inflacioni u lehtësua, stoqet u rritën pavarësisht rritjes së ngadaltë ekonomike globale. Rënia e çmimeve të naftës së papërpunuar ndihmoi në lehtësimin e presioneve inflacioniste. Çmimi i naftës së papërpunuar Brent, pikë referimi ndërkombëtar, ra me 14% nga mesi i dhjetorit për shkak të pritjeve që oferta globale e naftës do të tejkalonte kërkesën.

Një indeks që përfshin gati 3,000 aksione nga 47 vende u kthye 18% në terma dollarë amerikanë që nga 11 dhjetori. Performanca të forta nga gjigantët e teknologjisë amerikane si Apple dhe Nvidia çuan një pjesë të konsiderueshme të këtyre fitimeve. Në Europë, kompania farmaceutike daneze Novo Nordisk pati një kthim prej 45%, të nxitur nga shitjet e ilaçit për trajtimin e obezitetit Wegovy, ndërsa kompania holandeze gjysmëpërçuese ASML pati një kthim prej 33%. Tregu i obligacioneve u përball me më shumë turbulenca me çmimet e bonove në rënie për një periudhë të konsiderueshme gjatë vitit, duke çuar në rritje të yield-eve. Kjo ishte për shkak të pasigurive rreth shtrirjes së rritjes së normave të bankave qendrore që synojnë frenimin e inflacionit. /Scan tv/