Cilat vende evropiane paguajnë më pak dhe më shumë TVSH për makinat?

Importi i makinave

Niveli i taksës për makinat ndryshon në masë të madhe në të gjithë Evropën me konsideratat mjedisore që luajnë një rol kyç në disa vende.

Sipas shkrimit në fjalë, përcjell Telegrafi, taksat që lidhen me blerjen, regjistrimin dhe përdorimin e automjeteve kanë qenë një burim i rëndësishëm të ardhurash për qeveritë.

Gjithashtu taksat përdoren gjithnjë e më shumë për të ndikuar në sjelljen e konsumatorit për konsiderata energjetike dhe mjedisore, në veçanti, kalimi në emetimet neto të gazeve serrë në vitet e fundit.

Reklama e sponzorizuar

Por niveli dhe struktura e taksave, të cilat mund të përfshijnë tatimin mbi vlerën e shtuar (TVSH), tatimin mbi shitjen, akcizat dhe tarifat dhe tarifat e tjera, kur blejnë një makinë të re mund të ndryshojnë ndjeshëm në të gjithë Evropën.

Pra, si krahasohet TVSH-ja në makinat e pasagjerëve në të gjithë Evropën?

Siç bën të ditur shkrimi i Euronews, përcjell Telegrafi, në vitin 2022, normat e TVSH-së për blerjet e makinave varionin midis anëtarëve të BE-së nga 17% në Luksemburg në 27% në Hungari sipas Shoqatës Evropiane të Prodhuesve të Automobilave (ACEA).

Në shumicën e vendeve të BE-së, njerëzit paguajnë ose 20% ose 21% TVSH kur blejnë makina të reja. Janë vetëm gjashtë vende ku norma e TVSH-së është mbi 23%.

Por norma e TVSH-së nuk është arsyeja kryesore pse çmimet e makinave ndryshojnë ndjeshëm para dhe pas tatimit në të gjithë Evropën.

Taksat, tarifat dhe shpërblimet e tjera e shkaktojnë kryesisht këtë.

Ndërkohë bëhet e ditur se automjetet janë përgjegjëse për 374.6 miliardë euro të ardhura tatimore për trembëdhjetë vende të BE-së.

Përveç taksave të shitjes dhe regjistrimit, kjo shifër përfshinte taksat vjetore të pronësisë dhe më e rëndësishmja, taksat nga karburantet dhe lubrifikantët.

Vendet më të lira për të blerë makina elektrike

Çmimet përfundimtare ishin më të ulëtat në Francë dhe Luksemburg në të dy llojet e automjeteve elektrike. Çmimet përfundimtare ishin nën çmimin para taksave në të dy vendet falë bonuseve. Njerëzit në Francë dhe Luksemburg nuk paguanin asnjë taksë në praktikë, por ata kënaqeshin duke paguar më pak se çmimi para tatimit.

Njerëzit në Gjermani, Norvegji, Islandë dhe Suedi ishin gjithashtu me fat në krahasim me vendet e tjera duke paguar më pak taksa dhe tarifa për automjetet elektrike.

Kur bëhet fjalë për taksimin e automjeteve me motorë me djegie, politikat e Francës dhe Norvegjisë kanë ndryshuar. Të dyja vendet u renditën në 7 vendet e para në këtë kategori. Norvegjia gjithashtu renditet e treta në automjetet hibride.

OECD: Taksat mund të ndihmojnë për tranzicionin e gjelbër

Në nivel global, transporti ishte përgjegjës për 25% të emetimeve direkte të CO2 nga djegia e karburantit në vitin 2018, kryesisht transporti rrugor sipas ITF Transport Outlook.

“Taksat e dizajnuara mirë mund të zvogëlojnë ndotjen dhe emetimet e gazeve serrë në mënyrë shumë efektive”, sugjeroi raporti i OECD-së për Trendet e Taksave të Konsumit.

Ndërkohë, në 17 prej anëtarëve të OECD-së në Evropë, emetimet e CO2 merren drejtpërdrejt në konsideratë për të përcaktuar nivelin e taksimit. Ato përfshinin Austrinë, Belgjikën, Republikën Çeke, Danimarkën, Finlandën, Francën, Greqinë, Islandën, Irlandën, Italinë, Lituaninë, Holandën, Norvegjinë, Portugalinë, Slloveninë, Spanjën dhe Suedinë.

Në vitin 2022, disa vende evropiane si Franca, Gjermania, Italia dhe Suedia dhanë një “bonus” për blerësit e automjeteve të përzgjedhura me emetim të ulët ose aspak CO2.

Ky mund të jetë një subvencion i paguar nga qeveria ose një autoritet lokal për blerjen e automjetit.

Një “gjobë”, që është një taksë, tarifë ose tarifë shtesë u vendos për automjetet me emetim të lartë të CO2 në disa vende, përfshirë Belgjikën, Francën, Italinë dhe Suedinë. /Telegrafi/