Vendim historik për botën e kriptovalutave – SHBA miraton ETF-të e Bitcoinit

Në një vendim historik, Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë dhe Këmbim ka miratuar 11 fonde spot Bitcoin, duke përfshirë ato të Grayscale, Bitwise dhe Hashdex, sipas një deklarate të mërkurën, duke shënuar një moment historik të rëndësishëm për industrinë e kriptomonedhave.

Ky veprim i shumëpritur u ofron investitorëve të zakonshëm dhe institucional në Shtetet e Bashkuara një rrugë të re për të fituar ekspozimin ndaj çmimit të Bitcoinit përmes një produkti të rregulluar financiar.

Zëdhënësi i menaxherit kryesor të aseteve të kriptovalutave, Grayscale tha se “unë jam i lumtur të konfirmoj që ekipi i Grayscale ka marrë miratimet e nevojshme rregullatore për të ngritur GBTC në NYSE ARCA, dhe ne do të ndajmë një njoftim për shtyp me informacion shtesë së shpejti”.

Reklama e sponzorizuar

Miratimi vjen pas një periudhe të tensionuar të pasigurisë që arriti kulmin të martën kur llogaria zyrtare e SEC-së X (e njohur më parë si Twitter) raportohet se u hakua, raporton reuters.

Llogaria e komprometuar njoftoi para kohe miratimin e të gjitha aplikacioneve në pritje për ETF-të e Bitcoinit, transmeton Telegrafi.

Ky informacion i rremë, i shoqëruar nga një grafikë e manipuluar, shkaktoi një konfuzion të shkurtër, por intensiv të konfuzionit brenda komunitetit të kriptovalutave.

Sidoqoftë, drama që rrethonte njoftimin e rremë nuk i hodhi hije të zezë miratimit të vërtetë që pasoi. Të mërkurën, Cboe BZX Exchange filloi përgatitjen për të listuar dhe tregtuar aksionet e këtyre ETF-ve të sapo miratuara Bitcoin, duke treguar se drita jeshile zyrtare nga SEC mund të jetë e afërt.

Miratimi i një spot Bitcoin ETF është një zhvillim domethënës për industrinë e kriptovalutave.

Ndryshe nga ETF-të e mëparshme të Bitcoin, të cilat bazoheshin në kontratat e së ardhmes, një ETF spot lidhet drejtpërdrejt me çmimin aktual të Bitcoinit, duke ofruar një opsion investimi më të drejtpërdrejtë dhe potencialisht më pak të paqëndrueshëm.

Ky veprim i SEC është parë si një vlefshmëri e pranimit në rritje të Bitcoinit brenda sektorit tradicional financiar.

Ai hap derën për menaxherët kryesorë të aseteve dhe firmat financiare që të përfshijnë Bitcoinit në portofolet e tyre të ndryshme, duke ofruar një metodë investimi të rregulluar dhe potencialisht më të sigurt për investitorët me pakicë dhe institucionale.

Miratimi i spotit Bitcoin ETF nga SEC është një zhvillim i mirëpritur për industrinë e kriptovalutave, duke ofruar një nivel të ri legjitimiteti dhe qasje për investitorët që kërkojnë të shfrytëzojnë potencialin e këtij aktivi digjital të decentralizuar.