“Rreth 70% e të rinjëve kanë menduar ta lëshojnë Kosovën” – INDEP prezanton “Hulumtimin mbi popullatën NEET për tre komuna të Kosovës – Pejë, Deçan dhe Junik”

Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP) në bashkëpunim me Institutin për Studime dhe Prognoza Strategjike (ISSP) kanë prezantuar hulumtimin etnografik “Hulumtimin mbi popullatën NEET për tre komuna të Kosovës – Pejë, Deçan dhe Junik”.

Në këtë hulumtim janë përfshirë të rinjtë prej moshës 15-29 vjeçare të komunave te lartëcekura, të cilët nuk janë në shkollë e as në marrëdhënie pune.

Sipas të dhënave nga hulumtimi, rreth 70% e të rinjëve kanë menduar ta lëshojnë Kosovën.

Reklama e sponzorizuar

Liron Gjocaj nga INDEP, prezantoi edhe të gjeturat tjera të hulumtimit.

Gjithashtu, ai shpalosi edhe rekomandimet që preferohet të ndiqen.

“Qeveria duhet të përmirësojë shërbimet formale të punësimit dhe portalet e punës në internet, duke i përshtatur ato sipas modeleve të përdorimit të NEET. Një fushatë informuese, e bazuar nga hulumtimet në terren, duhet të nisë për të promovuar këto shërbime në mesin e NEET”, thuhet në raportin e INDEP.

Ndërsa, Jadranka Kaludjerovic nga Instituti për Studime dhe Prognoza Strategjike (ISSP), prezantoi të gjeturat për 5 komuna të Malit të Zi.

Aktiviteti është mbajtur në kuadër të projektit “Të rinjtë NEET: mundësi të reja për punë dhe rritje të punësimit – “UNEETED””. Projekti zbatohet nga ISSP dhe INDEP dhe me mbështetjen e Odës Ekonomike të Malit të Zi dhe Komunës së Mojkovcit. Një projekt i financuar nga Bashkimi Evropian dhe Qeveria e Malit të Zi. Pikëpamjet në botim në asnjë mënyrë nuk pasqyrojnë pikëpamjet e BE-së dhe Qeverisë së Malit të Zi dhe përmbajtja është përgjegjësi e vetme e autorëve, ISSP dhe INDEP./GazetaInfokus/

Në vazhdim e gjeni raportin e plotë:

HULUMTIM MIDIS POPULLSINË NEET NË TRI KOMUNA NË KOSOVË