Shërbimet në Eurozonë rimëkëmben por tkurrja e prodhimit thellohet

Është një tablo e përzier për Eurozonën, ndërsa sektori i prodhimit vazhdon të tkurret, sektori i shërbimeve po tregon shenja përmirësimi pas gjashtë muajsh rënie. Anketat e fundit mbi aktivitetin e sektorit privat në eurozonë, të kapura nga indekset e shpejta të menaxherëve të blerjeve (PMI) nga Hamburg Commercial Bank (HCOB), treguan gjithashtu dallime të dukshme midis dy ekonomive më të mëdha: ndërsa Gjermania thellon më tej tkurrjen e saj ekonomike, Franca sinjalizon shpresa për një rikuperim.

Indeksi varion midis 0 dhe 100, me një lexim mbi 50 që tregon një rritje të përgjithshme në krahasim me muajin e kaluar dhe nën 50 një rënie të përgjithshme. E thënë thjesht, një lexim nën 50 tregon ende një tkurrje, edhe pse më pak se më parë. Aktiviteti i sektorit privat të Eurozonës u përmirësua lehtësisht në shkurt, me indeksin e përbërë PMI të HCOB që u ngjit nga 47.9 në janar në 48.9. Shifrat e fundit shënojnë tkurrjen më të ngadaltë në tetë muaj dhe tejkalojnë pritjet prej 48.5.

Megjithatë, prodhimi mbeti prapa, me PMI-në e shpejtë të HCOB-së për Prodhimin e Eurozonës që u ul nga 46.6 në 46.1. Kjo është më e ulët se 47 e pritur dhe zgjat rënien e sektorit për të njëmbëdhjetin muaj radhazi. Nga ana tjetër, sektori i shërbimeve solli një valë optimizmi. PMI përkatëse HCOB flash i Shërbimeve të Eurozonës u ngjit në pikën neutrale 50, një hap nga 48.4 e janarit dhe duke tejkaluar parashikimin 48.8.

Reklama e sponzorizuar

Norman Liebke, një ekonomist në Hamburg Commercial Bank, tregoi një fije shprese ndërsa eurozona shkon drejt rimëkëmbjes, veçanërisht të dukshme në sektorin e shërbimeve. Ai vuri në dukje se ndërsa Franca po rimëkëmbet më fuqishëm si në sektorin e shërbimeve ashtu edhe në atë të prodhimit, “Gjermania po vepron si një frenues për rritjen e Eurozonës”. Megjithatë, Banka Qendrore Evropiane (BQE) mund t’i shohë më pak se inkurajuese leximet e fundit të PMI.

Çmimet e prodhimit janë rritur, të nxitura kryesisht nga sektori i shërbimeve me intensitet të punës, i cili përballet me inflacionin e pagave. Në të vërtetë, shifrat e fundit tregojnë se gjërat nuk po duken mirë për Gjermaninë. Në shkurt, Indeksi i Prodhimit të Përbëra të PMI HCOB Flash Germany ra në 46.10 pikë nga 47 paraardhësi, nën 47.5 që pritej. Ky shënon muajin e tetë radhazi që indeksi ka qenë nën pragun 50.0, duke treguar se vazhdon të tkurret.

Momenti ekonomik gjerman pengohet nga një rënie e ndjeshme në prodhim, me PMI që ka rënë në 42.3, më e ulëta në katër muaj, krahasuar me 45.5 në janar dhe parashikimet prej 46.1. Aktiviteti i biznesit ka rënë edhe në sektorin e shërbimeve, megjithëse ritmi i tkurrjes ka qenë modest dhe i ngadalësuar nga muaji i kaluar. PMI i Shërbimeve Flash të Gjermanisë u rrit nga 47.7 në 48.2 në shkurt, duke mposhtur pak 48-ën e pritur.

Duke komentuar të dhënat, Dr Tariq Kamal Chaudhry, një ekonomist në Hamburg Commercial Bank, tha se “ekonomia gjermane mbetet nën presion”, duke shtuar se sektori i prodhimit po zvarrit performancën e përgjithshme ekonomike më shumë sesa mund të kompensojë sektori i shërbimeve. Perspektiva për ekonominë gjermane “nuk është saktësisht e ndritshme”, tha ai, me paralajmërimet se Berlini duhet të ndërmarrë veprime për të trajtuar çështjet strukturore, veçanërisht me një popullsi në plakje dhe ndryshim të sjelljeve të punës në horizont.

Gjërat duken pak më rozë për ekonominë e goditur franceze. Indeksi i Përbërë PMI për Francën tregoi një rritje të dukshme nga 44.6 në janar në 47.7 në shkurt. Megjithëse mbetet nën pragun e 50 pikëve, që do të thotë se është ende në tkurrje, ritmi i rënies ishte më i vogël se sa ishte parashikuar, me parashikimet e ekonomistëve në 43.5. Nivelet e përgjithshme të prodhimit ranë me ritmin më të ngadaltë që nga maji 2023, kur filloi periudha aktuale e tkurrjes, e ndihmuar nga përmirësimi i kushteve të kërkesës, rritja e punësimit dhe besimi i biznesit duke arritur në nivelin më të lartë në shtatë muaj.

Përmirësimi erdhi si nga sektori i shërbimeve ashtu edhe nga ai i prodhimit. PMI e prodhimit u rrit në 46.8, nga 43.1 e mëparshme dhe mbi 43.5 që pritej. PMI e Shërbimeve gjithashtu arriti të rritet nga 45.4 në 48, më e larta që nga qershori 2023, dhe mbi 45.6 e parashikuar. Ekonomia e Francës është “në gjendje rikuperimi”, sipas Liebke, duke shtuar se indeksi i porosive të reja në prodhim është rritur me më shumë se shtatë pikë, megjithëse mbetet për t’u parë nëse kjo është një ngjarje e vetme apo fillimi i një tendence. Vlen gjithashtu të theksohet se ndryshimi i rrugës së anijeve larg Kanalit të Suezit për shkak të sulmeve në Detin e Kuq vazhdoi të kishte një efekt të kufizuar në ekonominë e Francës.