Cilat janë rreziqet për tregtinë botërore? – OBT: Tensionet gjeopolitike dhe rritja e proteksionizmit

Vëllimi i tregtisë botërore të mallrave parashikohet të rritet me 2.6% në vitin 2024, thuhet në raportin e fundit të publikuar nga Organizata Botërore e Tregtisë (OBT). Vëllimi i tregtisë botërore në mallra ra me 1.2%, por do të rritet me 3.3% në vitin 2025.

Raporti parashikonte se Azia do të luajë një rol më të rëndësishëm në tregtinë globale të mallrave, duke kontribuar rreth 45% në totalin e eksporteve botërore dhe mbi 80% në importe.

Ndërkohë, Prodhimi i Brendshëm Bruto botërore parashikohet të mbetet i qëndrueshëm në 2.6% në 2024 dhe 2.7% në 2025. Megjithatë, OBT paralajmëron se tensionet gjeopolitike dhe politikat e pasigurta mund të pengojnë potencialisht rimëkëmbjen e tregtisë gjatë dy viteve të ardhshme.

Reklama e sponzorizuar

Gjatë gjithë vitit 2023, kërkesa për importe në terma realë ishte e dobët në shumicën e rajoneve, veçanërisht në Evropë, por edhe në Amerikën e Veriut dhe Azi. Përjashtimet kryesore ishin Lindja e Mesme dhe rajoni i Komonuelthit të Shteteve të Pavarura (CIS), ku importet u rritën.

Kontrasti midis rritjes së qëndrueshme të PBB-së dhe ngadalësimit të vëllimit të tregtisë së mallrave lidhet me presionet inflacioniste, të cilat patën një efekt në rënie në konsumin e mallrave me intensitet tregtar, veçanërisht në tregtarët kryesorë.

Vlera e dollarit amerikan në tregtinë botërore të mallrave ra 5% në vitin 2023, në 24.01 trilion dollarë amerikanë, por kjo rënie u kompensua kryesisht nga një rritje e fortë në tregtinë e shërbimeve tregtare me 9%, në 7.54 trilion dollarë, thuhet në raport.

Rënia e eksporteve të mallrave ishte pjesërisht për shkak të rënies së çmimeve të mallrave, si nafta dhe gazi. Ndërkohë, tregtia e shërbimeve u ngrit duke rikuperuar udhëtimet ndërkombëtare dhe rritur shërbimet e ofruara në mënyrë digjitale.

Raporti parashikon se në 2024 dhe 2025, inflacioni pritet të ulet gradualisht, duke lejuar që të ardhurat reale të rriten përsëri në ekonomitë e zhvilluara, duke rritur konsumin e mallrave të prodhuara. Një rikuperim i kërkesës për mallra të tregtueshëm në vitin 2024 është tashmë i dukshëm dhe rikthimi lidhet me një rritje të konsumit familjar të lidhur me perspektivat e përmirësuara të të ardhurave.

Raporti i OBT-së ngriti gjithashtu alarme mbi ndikimet që tensionet gjeopolitike mund të shkaktojnë potencialisht në tregtinë globale. Konflikti në Lindjen e Mesme ka devijuar dërgesat detare midis Evropës dhe Azisë, ndërsa tensionet në rajone të tjerë mund të çojnë në fragmentimin e tregtisë. Për më tepër, rritja e proteksionizmit është një tjetër rrezik që mund të dëmtojë rimëkëmbjen e tregtisë në 2024 dhe 2025, thuhet në raport. /Scan tv/