Greqia do të japë 1 miliard euro subvencione shtetërore për dy projekte të energjisë diellore

Projekti i parë, i quajtur Faethon, përfshin dy parqe fotovoltaike që do të instalohen në një ishull, secili me një kapacitet prej 252 MW, së bashku me njësi të integruar të depozitimit termik të kripës së shkrirë prej 250 MW secila.

Tepricat e depozituara do të shndërrohen në energji elektrike dhe do të përdoren gjatë periudhave të pikut të konsumit, siç janë mbrëmjet dhe netët.

Projekti i dytë, i quajtur Seli, përfshin ndërtimin e një njësie fotovoltaike 309 MW, me një sistem të integruar të ruajtjes së baterive litium-jon 350 MW.

Reklama e sponzorizuar

Sipas kontratave të planifikuara për diferencën (CfD), kur çmimi i referencës është nën çmimin e goditjes, përfituesit do të kenë të drejtë të marrin pagesa të barabarta me diferencën midis dy çmimeve. Megjithatë, kur çmimi i referencës është mbi çmimin e goditjes, përfituesit do të duhet të paguajnë diferencën tek qeveria greke.

Dy projektet, të synuara për t’u përfunduar deri në mesin e vitit 2025, pritet të rrisin energjinë vjetore të rinovueshme neto në përzierjen e energjisë elektrike greke me rreth 1.2 TWh, e barabartë me rreth 2.1% të prodhimit total të energjisë elektrike të vendit në vitin 2020.

Përveç kësaj, Faethon dhe Seli do të rrisin prodhimin e energjisë së rinovueshme me 8% krahasuar me nivelet e vitit 2020, ndërsa njësitë e magazinimit do të ndihmojnë në shkëputjen e dërgimit të energjisë elektrike nga prodhimi, duke zbutur natyrën e ndërprerë të energjisë diellore dhe duke rritur stabilitetin e rrjetit të energjisë.

Sipas Komisionit Evropian, projektet do të ndihmojnë Greqinë të arrijë objektivat e saj klimatike dhe energjitike, si dhe objektivat e Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane dhe paketës Fit for 55.

Margrethe Vestager, nënkryetarja ekzekutive e komisionit, përgjegjëse për politikën e konkurrencës, tha se subvencionet për dy projektet inovative të burimeve të rinovueshme do të përshpejtojnë tranzicionin e gjelbër, duke minimizuar shtrembërimet e mundshme të konkurrencës.

/SCAN