Franca, magnet për investitorët e huaj – cilat reforma i bëri për t’i lënë pas Gjermaninë e Britaninë?

Eiffel Tower or Tour Eiffel aerial view, is a wrought iron lattice tower on the Champ de Mars in Paris, France

Për të pestin vit radhazi, Franca ka lënë pas Gjermaninë dhe Britaninë e Madhe për t’u bërë qendra e investimeve të huaja të Evropës.

Financimi jashtë shtetit u përdor për të financuar 1,194 projekte në Francë, sipas një hulumtimi të ri të atraktivitetit të botuar nga Ernst & Young (EY).

Kjo përfaqëson një rënie vjetore prej 5 për qind, por gjithsesi i lejon Francës të tejkalojë homologët e saj evropianë, raporton euronews.

Reklama e sponzorizuar

Projektet e investimeve ranë 4 për qind në të gjithë Evropën vitin e kaluar, me Mbretërinë e Bashkuar dhe Gjermaninë që shënuan rënie prej 6 për qind, respektivisht 12 për qind.

Mbretëria e Bashkuar ishte shtëpia e 985 projekteve të financuara nga investimet e huaja direkte (IHD) në vitin 2023, ndërsa Gjermania regjistroi një total prej 733.

Tre të mëdhenjtë – Franca, Gjermania dhe Britania e Madhe – tërhoqën më shumë se 51 për qind të IHD-ve në kontinentin evropian.

Pse Franca është një magnet investimi?

“Performanca e fundit e Francës është kryesisht rezultat i valëve të njëpasnjëshme të reformave, të cilat janë përshpejtuar gjatë dhjetë viteve të fundit”, thuhet në raportin e EY.

Ndër rregulloret e tjera, ai vuri në dukje në mënyrë specifike ndryshimet në legjislacionin e punës dhe futjen e ligjit PACTE në vitin 2019, i krijuar për ta bërë më të lehtë krijimin e kompanive në Francë.

“Shkathtësitë, infrastruktura dhe tregu janë baza joshëse e Francës”, shtoi EY, transmeton Telegrafi.

“Me gjithë kritikat rreth kompleksitetit të sistemit administrativ, mjedisi ligjor dhe rregullator i Francës nuk është më një pengesë e madhe”, pohoi EY.

Kur presidenti francez, Emmanuel Macron mori detyrën në vitin 2017, një nga premtimet kryesore ishte rigjallërimi i ekonomisë së vendit përmes nismave pro-biznesit.

Shtatë vjet më vonë, rezultatet e raportit të EY po i shijon qeveria franceze.

Ministri i Financave, Bruno Le Maire shkroi në Twitter se “ne jemi të vendosur të vazhdojmë në këtë rrugë me projekte të mëdha ekonomike që do të vijnë, si thjeshtimi i proceseve të biznesit, reforma e përfitimeve të papunësisë dhe iniciativat për të rritur atraktivitetin financiar të Parisit”.

A mund ta mbajë kurorën Franca

Pavarësisht suksesit të Francës, kjo nuk do të thotë se nuk ka sfidues për kurorën e IHD-ve.

Pas Elysee vjen Britania e Madhe, me Londrën që emërohet rajoni kryesor evropian për investimet e huaja, pavarësisht nga fakti se vendi në tërësi mbetet pas fqinjit të tij.

“Ndërsa Franca ka përfituar padyshim gjithashtu nga pasojat e frikshme të BREXIT dhe vështirësitë e Gjermanisë, nuk ka asgjë që të sugjerojë se ajo do të jetë në gjendje të mbështetet në zvarritjen e konkurrentëve të saj kryesorë në vitet në vijim”, tha EY.

Në vitin 2022, paqëndrueshmëria politike në Mbretërinë e Bashkuar dërgoi në një rënie prej 6 për qind të IHD-ve.

Kjo është pavarësisht nga tërheqja e sistemeve tatimore të favorshme të vendit dhe qëndrueshmëria e Londrës si një qendër financiare dhe teknologjike.

Shifrat e vitit të kaluar tregojnë shenja përmirësimi, megjithëse numri i projekteve në Mbretërinë e Bashkuar mbetet dukshëm nën nivelet e para BREXIT.

Rivalët e investimeve gjithashtu janë nga përtej Atlantikut.

Vitin e kaluar, numri i projekteve evropiane të financuara duke përdorur paratë e SHBA ishte 1,058, që përfaqëson një rënie prej 15 për qind nga viti në vit – dhe një rënie prej 29 për qind krahasuar me vitin 2019.

EY argumentoi se ky ishte “pa dyshim” rezultat i Aktit të Reduktimit të Inflacionit, një politikë që krijoi një sërë stimujsh taksash për projektet në SHBA.

Fitorja e Francës duhet të cilësohet po aq duke deklaruar se shumë nga projektet e saj IHD janë zgjerime të sipërmarrjeve ekzistuese.

Vitin e kaluar, 36 për qind e projekteve që përdorin financime jashtë shtetit në Francë u nisën nga e para.

Kjo krahasohet me 75 për qind në Britani të Madhe dhe 77 për qind në Gjermani. /Telegrafi/