Raporti: Historia sugjeron që bitcoin do të arrijë një nivel të ri të të gjitha kohërave këtë vit

Bitcoin nuk ka arritur majën e ciklit aktual të vlerësimit dhe ka të ngjarë të kalojë nivelin më të lartë të të gjitha kohërave këtë vit, sipas një raporti kërkimor të publikuar nga CCData të martën. Bitcoin arriti nivelin më të lartë të të gjitha kohërave mbi 73,700 dollarë në mars, por që atëherë ka qenë duke u tregtuar në një interval midis rreth 59,000 dollarë dhe 72,000 dollarë.

Udhëtimi drejt rekordeve të larta në mars u nxit kryesisht nga miratimi dhe lëshimi i fondeve të tregtuara në shkëmbim të bitcoin-it, ose ETF-ve, në SHBA në janar. Ata kanë tërhequr hyrje neto deri më sot prej rreth 14.41 miliardë dollarë deri më sot, sipas CCData. ETF-të i lejojnë investitorët të blejnë një produkt që gjurmon çmimin e bitcoin pa zotëruar kriptomonedhën bazë. Përkrahësit e kriptos thonë se kjo ka ndihmuar në legjitimimin e klasës së aseteve dhe për ta bërë më të lehtë përfshirjen e investitorëve më të mëdhenj institucionalë.

“Cikli” i bitcoin i referohet periudhës në të cilën monedha dixhitale ngjitet në një nivel të ri rekord, më pas bie përsëri për të hyrë në një treg bear ose “dimër kripto”. Këto cikle nga të cilat tre janë përfunduar tani që nga fillimi i bitcoin, kanë prirje të ndjekin një model të ngjashëm. Kjo është përqendruar rreth një ngjarjeje të quajtur përgjysmim, gjatë së cilës shpërblimi për minatorët është përgjysmuar, duke reduktuar ofertën e bitcoin në treg.

Reklama e sponzorizuar

Në mënyrë tipike, përgjysmimi shpesh ndodh disa muaj përpara se bitcoin të arrijë nivelin më të lartë të të gjitha kohërave për ciklin. Ky cikël aktual ka qenë i ndryshëm. Bitcoin u rrit në rekordin e tij të fundit përpara se të përgjysmohej për shkak të rritjes së rritjes rreth ETF-ve në SHBA. Me tregtimin e bitcoin brenda një intervali pas nivelit të lartë të të gjitha kohërave, shumë kanë vënë në dyshim nëse kriptomonedha ka arritur majën e ciklit aktual.

Raporti i CCData, i cili shqyrtoi lëvizjet historike të çmimeve të bitcoin, sugjeron se mund të arrijë një lartësi të re. Firma e të dhënave dhe kërkimit tha se tendencat historike kanë treguar se ngjarja e përgjysmimit i ka paraprirë gjithmonë një periudhe të zgjerimit të çmimit që mund të zgjasë diku nga 366 ditë në 548 ditë “para se të prodhohet një majë cikli, me çdo përgjysmim që përjeton një cikël më të gjatë se ai i mëparshmi, për shkak të maturimit të klasës së aktiveve dhe paqëndrueshmërisë së ulur.”

Përgjysmimi i fundit i bitcoin-it u zhvillua më 19 prill të këtij viti, kështu që ato afate kohore nuk kanë kaluar ende. “Për më tepër, ne kemi vërejtur një rënie të aktivitetit tregtar në bursat e centralizuara për gati dy muaj pas ngjarjes së përgjysmimit të cikleve të mëparshme, e cila duket se ka pasqyruar këtë cikël. Kjo sugjeron që cikli aktual mund të zgjerohet më tej në vitin 2025,” tha CCData.

Analistët pranuan se “ndikimi i pjesëmarrësve institucionalë në industri” në ciklin aktual ka “ndryshuar tendencat e mëparshme”, duke shtuar se aktiviteti i ulët tregtar ka të ngjarë të ndodhë në tremujorin e tretë, gjë që nga ana tjetër mund të sugjerojë më shumë veprime anash çmimeve.

Sidoqoftë, të dhënat dhe tendencat e mëparshme janë mjaft të forta për të sugjeruar që çdo veprim i anashkaluar i çmimeve është i përkohshëm dhe ne ka të ngjarë të shkelim edhe një herë nivelet e mëparshme të të gjitha kohërave përpara fundit të vitit,” tha CCData.

Raporti i kompanisë tha se nisja e ardhshme e një ETF Ethereum në SHBA dhe produkte të tjera të ngjashme në mbarë botën “është e destinuar të sjellë kapital, likuiditet dhe kërkesë të mëtejshme në klasën e aseteve”.

CCData theksoi një tjetër pikë kyçe të të dhënave historike për të mbështetur tezën e saj, duke thënë se vlerësimi i çmimit të bitcoin ndodh në një kohë të shkurtër. Për shembull, në ciklin e vitit 2012, 91.4% e zgjerimit të përgjithshëm të çmimit të bitcoin nga përgjysmimi në rekord të lartë ndodhi në katër muajt përpara kulmit të ciklit. Kjo pjesë e rritjes së çmimeve ishte 78.8% dhe 71.5% në katër muajt përpara niveleve rekord përkatëse të cikleve 2016 dhe 2020. “Një zgjerim i tillë parabolik duhet të bëhet ende në ciklin aktual,” tha CCData. Komentatorë të tjerë kanë theksuar se si kanë luajtur modelet historike në bitcoin.

“Historikisht, ciklet e tregut arrijnë kulmin 12 deri në 18 muaj pas përgjysmimit të Bitcoin, i cili për herë të fundit u zhvillua në prill të këtij viti. Ne gjithashtu nuk kemi parë që paqëndrueshmëria të arrijë majat më të larta të mëparshme. Së fundmi, majat e mëparshme të ciklit të tregut përkonin me një vazhdimësi të shpejtë të maksimumeve të të gjitha kohërave nga 10 deri në 20 kulme të reja të vendosura në një dritare 30-ditore, “tha Thomas Perfumo, kreu i strategjisë në shkëmbimin e kriptomonedhave Kraken. “Ne nuk kemi shkaktuar ende asnjë nga këto sinjale,” tha Perfumo. /Scan tv/