Ekonomistët druajnë nga recesioni në SHBA deri në vitin 2020

Ekonomistët amerikanë besojnë se lufta tregtare e presidentit Donald Trump me Kinën do të kontribuojë në një ngadalësim drastik të rritjes ekonomike të SHBA-së këtë vit dhe në vijim, duke rritur frikën e rënies në recesion në fund të vitit të ardhshëm.

Sondazhi i fundit nga Shoqata Kombëtare e Ekonomisë së Biznesit (NABE), e cila përfshin 51 të anketuar nga jeta ekonomike në SHBA, zbuloi se ekonomistët presin një ngadalësim të rritjes së produktit bruto në 2.3 për qind këtë vit nga 2.9 për qind në 2018, raporton AP.

Projeksioni i ri është dukshëm më i keq se vlerësimi i rritjes prej 2.6 për qind i NABE për vitin 2019.

Reklama e sponzorizuar

Për vitin 2020, parashikuesit presin që rritja e PBB-së të ngadalësohet në 1.8 për qind.

Megjithatë, ata thonë se ka pak shanse për një recesion në 12 muajt e ardhshëm, por ata parashikojnë një rritje të rrezikut deri në fund të vitit të ardhshëm.

Gregory Dako, kryeekonomist në Oxford Economyics, thotë se parashikuesit e NABE janë bërë më pesimistë gjatë verës, pasi 80 për qind e të anketuarve tani përshkruan perspektivën e rritjes si negative.

“Rritja e proteksionizmit, pasiguria e vazhdueshme e politikës tregtare dhe rritja e ngadaltë globale konsiderohen të gjitha rreziqet kryesore,” tha Dako.

Konfliktet tregtare konsiderohen si një kërcënim i madh, me 53 për qind të identifikimit të tyre, ndërsa 12 për qind e ekonomistëve e shohin rritjen më të dobët globale si kërcënimin më të madh.

Parashikuesit vlerësojnë se ekziston vetëm një mundësi 7 për qind që një recension të fillojë këtë vit, 24 për qind presin që një shpërthim të shpërthejë deri në mesin e vitit 2020, dhe 47 për qind deri në fund të 2020.

Në të njëjtën kohë, mundësia e shpërthimit të një recesioni nga mesi i vitit 2021 është deri në 69 për qind.

Për të shmangur një rënie ekonomike, Rezerva Federale e SHBA (Fed) uli normën e tij të interesit dy herë këtë vit.

Në mesin e ekonomistëve NABE, rreth gjysma nuk presin një ulje tjetër të interesit këtë vit, ndërsa 43 për qind presin të paktën një ulje më shumë.

Rreth 69 për qind e ekonomistëve presin që Fed të zvogëlojë standardin e tij deri në fund të vitit 2020 nga niveli aktual.

NABE është një organizatë profesionale që bashkon 2.800 anëtarë të angazhuar në ekonomi, transmeton KosovaPress.