Norvegjia, shteti me cilësinë më të mirë të jetës në botë

Norvegjia është votuar si vendi më i mirë në botë për cilësinë e jetës sipas renditjes më të fundit të Indeksit të Zhvillimit Njerëzor (HDI) të Kombeve të Bashkuara. As Britania e Madhe ose SH.B.A. nuk hynë në dhjetëshen e parë, ndërsa Norvegjia ka qëndruar në vendin e parë për disa vjet. HDI rendit një vend në varësi të jetëgjatësisë së tij, viteve të pritshme të shkollimit, viteve mesatare të shkollimit si dhe të ardhurave bruto ndërkombëtare (GNI).

Për Norvegjinë, jetëgjatësia e saj është më e larta nga 189 vendet në indeks, me një mesatare prej 82.4 vjet. Ndërkohë, Britania e Madhe ishte 81.3 vjet, dhe SHBA ishte 78.9. Duke dalë në vendin e dytë renditet Republika e Irlandës (ROI) me një jetëgjatësi mesatare prej 82.3 – një vend më i lartë se HDI i vitit 2019. Në vendin e tretë pas Irlandës ishte Zvicra e ndjekur nga: Hong Kong; Islanda; Gjermania; Suedi; Australi; Hollanda dhe Danimarka. Mbretëria e Bashkuar u rendit në vendin e 13-të me SHBA në të 17-tin. Ndërkohë, në vendin e 189 ishte Nigeria me një jetëgjatësi mesatare prej 62.4 dhe një numër mesatar i viteve në arsim 2.1.

Duke diskutuar Raportin e Zhvillimit Njerëzor që u botua më 15 dhjetor, Kombet e Bashkuara thanë se:

Reklama e sponzorizuar

“Raporti i Zhvillimit Njerëzor 2020 (HDR) dyfishon besimin se agjencia dhe fuqizimi i njerëzve mund të sjellë veprimin që na nevojitet nëse duam të jetojmë në ekuilibër me planetin në një botë më të drejtë.

Kjo tregon se ne jemi në një moment të paparë në histori, në të cilin aktiviteti njerëzor është bërë një forcë dominuese që formon planetin. Këto ndikime ndërveprojnë me pabarazitë ekzistuese, duke kërcënuar ndryshime të konsiderueshme të zhvillimit. Asgjë tjetër përveç një transformimi të madh – në mënyrën se si jetojmë, punojmë dhe bashkëpunojmë – nuk është e nevojshme për të ndryshuar rrugën në të cilën po ecim. Raporti eksploron mënyrën e fillimit të këtij transformimi.

Ai shton, “Kriza e klimës. Shembja e biodiversitetit. Acidimi i oqeanit. Lista është e gjatë dhe po rritet më gjatë. Aq sa shumë shkencëtarë besojnë se për herë të parë, në vend që planeti të formojë njerëzit, njerëzit me vetëdije po e formojnë planetin. Kjo është Antropoceni – Epoka e Njerëzve – një epokë e re gjeologjike. ‘ Më pas u arrit në përfundimin se, ndërsa kriza e vazhdueshme shëndetësore tërhoqi vëmendjen e botës këtë vit, kriza të tjera të tilla si ndryshimi i klimës, vazhdojnë të japin pjesën e saj. /KultPlus.com/