Para dixhitale apo kriptomonedha ? – Cila është diferenca dhe kush pritet të aplikohet nga shtetet në botë

Nga Bahamas në Britani, bankat më të mëdha në botë po kalojnë në një fazë të parasë së gatshme dixhitale në një përpjekje për të shmangur kërcënimet ndaj parave tradicionale dhe për t’i bërë sistemet e pagesave më të butë.

Të shqetësuar nga përhapja e kriptovalutave, bankat qendrore po hulumtojnë dhe eksperimentojnë me monedhat dixhitale. Ende e paqartë cilat janë monedhat dixhitale të bankës qendrore (CBDC)?

Çfarë është monedha qendrore e bankës dixhitale?

Reklama e sponzorizuar

CBDC-të në thelb janë para elektronike. Ashtu si paraja e gatshme tradicionale, ata do t’u jepnin zotëruesve një kërkesë të drejtpërdrejtë ndaj bankës qendrore dhe do t’i lejonin bizneset dhe individët të bënin pagesa dhe transferime elektronike.

Aksesi në paratë e bankës qendrore përtej parasë fizike deri më tani ka qenë i kufizuar në institucionet financiare si bankat. Përdorimi i një karte debiti ose krediti, ose një aplikacioni pagese, për të blerë kafe ose për të bërë pagesa në dyqane është një formë e parave dixhitale.

Por kjo është krijuar nga bankat tregtare, bazuar në paratë e bankave qendrore të kredituara në mënyrë elektronike në llogaritë e tyre. Dallimi është se kjo formë e parave digjitale nuk është aq “pa rrezik” sa një CBDC. Në bankat tregtare, ju mund të humbni kursimet tuaja nëse një bankë dështon pasi qeveritë zakonisht sigurojnë vetëm një shumë të caktuar.

Pse bankat qendrore janë kaq të interesuara?

Së pari, bankat qendrore kanë frikë se mos humbasin kontrollin mbi furnizimin e parave dhe sistemeve të pagesave për kriptovalutat, të tilla si Bitcoin apo edhe Diem i planifikuar i kriptomonedhës i mbështetur nga Facebook. Përhapja e formave të pagesave që nuk mbikëqyren nga asnjë organ qendror ose publik mund të dobësojë kontrollin e bankave qendrore në furnizimin me para dhe stabilitetin ekonomik. Kërcënimi është rritur edhe më thellë ndërsa kriptovalutat përforcohen gjithnjë e më shumë.

Arsyeja e dytë është që ne përdorim më pak para fizike, një CBDC do të siguronte që publiku të ketë qasje në paratë e bankës qendrore. Ata gjithashtu mund të ofrojnë një mjet të ri për bankat qendrore për të transmetuar politikën monetare dhe për të mbajtur ekonomitë të qëndrueshme.

A mund të marrin bankat kripto?

CBDC nuk ka gjasa të kapërcejë kriptovalutat për shkak të furnizimit të tyre progresiv të kufizuar, tha Anatoly Crachilov, bashkë-themelues dhe CEO i Nickel Digital Asset Management, për Reuters. “Asnjë valutë e bankës qendrore, megjithatë dixhitale, nuk mund të ofrojë mungesë në këtë fazë, pasi furnizimi i saj mund të fryhet nga një njësi përkatëse emetuese e bankës qendrore”.

Si do të dukej një CBDC?

Një CBDC mund të marrë formën e një shenje të ruajtur në një telefon celular ose një kartë. Mund të ekzistojë gjithashtu në një llogari të drejtuar drejtpërdrejt nga banka qendrore ose një bankë ndërmjetëse.

Nuk ka asgjë për të thënë që duhet të përdorë një blockchain, teknologjinë që fuqizon kriptovalutat.

Banka Popullore e Kinës (PBOC), për shembull, tha se juani dixhital i saj nuk do të mbështetej në një bllokim ndërkohë që e-krona e Suedisë, e cila aktualisht është duke u testuar, bazohet në një blockchain.

Cilat vende janë duke udhëhequr në ketë rrugë?

Kina synon të bëhet banka e parë e madhe qendrore që lëshon një CBDC. Puna e saj ka avancuar. Bankat shtetërore po promovojnë juan dixhital përpara një festivali të blerjeve në 5 maj.

Bankat qendrore perëndimore po marrin më shumë kohë.

Banka Qendrore Evropiane po shqyrton fillimin brenda pesë viteve të ardhshme të një euro dixhitale. Banka e Anglisë ka rritur kërkimet për atë që është quajtur “Britcoin” pa bërë asnjë angazhim të vendosur.

Rezerva Federale e SHBA-së ka thënë se nuk do të nxitojë në publikimin e një dollari dixhital. Megjithatë, ky vit do të jetë i rëndësishëm për marrjen e topit, tha shefi i tij Jerome Powell.

Bankat më të vogla qendrore janë gjithashtu aktive. Bahamas vitin e kaluar u bënë kombi i parë që prezantoi një CBDC në të gjithë vendin, dhe Karaibet Lindore në Prill u bënë banka qendrore e unionit të parë të monedhës që lëshoi ​​para të gatshme dixhitale.

Cilat janë rreziqet?

Gjatë një krize ekonomike, njerëzit mund të nxitojnë të tërheqin paratë e tyre. Por shumë CBDC planifikojnë ta kundërshtojnë këtë duke vendosur një kapak për fermat.

Çdo migrim masiv në një CBDC gjithashtu mund të privojë bankat tregtare nga një burim i lirë dhe i qëndrueshëm i financimit.

Dhe bankierët tregtarë në Suedi shqetësohen se disponueshmëria e hipotekave ose kredive të korporatave do të varet nga oreksi i bankës qendrore për rrezik.

Ndërkohë, ekonomitë në zhvillim të varura nga monedhat e huaja siç është dollari, CBDC-të e përdorimit të lehtë mund të shpejtojnë rënien e monedhave të brendshme sovrane, duke prishur ndikimin e politikës monetare dhe potencialisht destabilizimin e ekonomive lokale./Scan tv/