Gjuhët më të mira të programimit për të mësuar më 2021

Gjuhët për të programuar janë gjithnjë në zhvillim, si çdo fushë tjetër profesionale. Disa teknologji bëhen më të vlerësuarat, disa humbin vlerën e tyre dhe nuk janë më praktike të kaloni kohën duke i mësuar ato. Për një fillestar të teknologjisë që përpiqet të mësojë programimin, mund të jetë paksa e komplikuar të kuptojë se cilën teknologji ta zgjedhë. Por, në këtë artikull, ne po ndajmë me ju disa këshilla për gjuhët më të njohura të programimit.

Java

Platforma: Web, Mobile, Desktop

Reklama e sponzorizuar

Kjo është një nga gjuhët kryesore të programimit në botë. Java u krijua në 1995 dhe tani është në pronësi të gjigandit global të teknologjisë Oracle. Është një gjuhë e orientuar ndaj objektit që përdoret gjerësisht virtualisht kudo. Kjo është teknologjia për aplikacione të mëdha në nivelin e ndërmarrjeve. Është shumë e sigurtë dhe shumë e strukturuar. Java përdoret gjerësisht nga korporatat e mëdha IT, duke përfshirë Google, Amazon dhe Twitter. Njohuritë e kodimit Java kanë qenë shumë të kërkuara për disa vite me radhë dhe akoma janë edhe sot.

Python

Platforma: Web, Desktop

Ekzistojnë tre gjëra thelbësore që e bëjnë Python një teknologji super të kërkuar për t’u mësuar. Së pari, është falas dhe open-source. Së dyti, është i lexueshëm që e bën atë një nga gjuhët më të lehta të programimit për të mësuar. Dhe së treti, kjo është teknologjia prapa fushave të shumë kërkuara të Shkencës së të Dhënave dhe Machine Learning. Mungesa e aftësive dhe profesionistëve këtu është shumë e lartë. Për më tepër, Python ka module të fuqishme për aplikacione të bazuara në GUI që është mjaft i dobishëm për projekte të ngarkuara vizualisht.

Kotlin

Platforma: Web, Mobile, Desktop, Server

Kotlin është një gjuhë relativisht e re programimi. Për herë të parë u publikua zyrtarisht në 2016 dhe është si një vëlla i vogël i Java. Por do të thosha se ka ende një rrugë të gjatë për të bërë. Kotlin përdoret gjerësisht për zhvillimin në Android. Dhe ka suport të madh nga Google. Por është një histori e kohëve të fundit, kështu që disa mjete që Java tashmë ka, duhet rikrijuar për Kotlin. Sidoqoftë, disa kompani të mëdha si Coursera ose Pinterest preferojnë Kotlin mbi çdo gjë tjetër. Një fillestar mund ta konsiderojë Kotlin paksa të komplikuar. Por nëse mësoni Java në fillim dhe më pas provoni aftësitë tuaja me Kotlin, do të bëheni zhvillues shumë i mirë.

Swift

Platforma: Mobile (aplikacione iOS dhe macOS, posaçërisht)

Kjo gjuhë programimi është një pasardhëse e njohur e Objective-C, teknologjia prapa botës së Apple. Kompania publikoi Swift në 2014, ashtu si Kotlin është një gjuhë relativisht e re e kodimit, por tashmë shumë e kërkuar. Gjigantët e teknologjisë si WordPress, SoundCloud ose Mozilla FireFox përdorin Swift për aplikacionet e tyre iOS. Swift u bë gjuha zyrtare për zhvillimin në iOS dhe macOS.

C#

Platforma: aplikacionet e programeve mobile dhe enterprise

Kjo është një gjuhë programimi me një histori dhe reputacion. Është një opsion për të shkuar për zhvillimin e Windows dhe gjithçka bazuar në platformën .NET. Është krijuar nga Microsoft dhe është ende një nga teknologjitë më të mira ndonjëherë për zhvillimin e nivelit enterprise. Por jo vetëm kaq! C# përdoret gjithashtu në motorin e lojës Unity, i cili nga ana e tij është një mjedis i lartë zhvillimi për industrinë e lojrave.

Ka shumë mundësi që një fillestar të mësojë programim. Si dhe ka qindra gjuhë kodimi për të filluar. Por në këtë artikull ju sjellim teknologjitë më të vlerësuara në botë dhe ato mbeten në këtë mënyrë për vite me radhë.

Nëse tashmë keni aftësi kodimi, mund të rifreskoni njohuritë ose të filloni të mësoni teknologji të re. Çfarëdo që të zgjidhni, e rëndësishme është që në fakt t’i kushtoni kohë të rregullt mësimit. Dhe kërkoni ndihmë kur keni nevojë për të. Në një moment të caktuar, do ta gjeni veten duke koduar lehtësisht dhe pa mundim./medium/