Home Ekonomi Tether, kriptomonedha e famshme që po shqetëson ekonomistët

Tether, kriptomonedha e famshme që po shqetëson ekonomistët

Tether është kriptomonedha e tretë më e famshme në botë dhe ka shqetësuar shumë ekonomistë, përfshirë ata në Bankën Federale të SHBA-së. Më parë, ekonomistët bënë thirrje se Tether është një rrezik potencial për stabilitetin financiar dhe mund të jetë “delja e zezë” e kriptove.

Çështjet që lidhen me Tether janë të rëndësishme për botën e kriptovalutave dhe për ekonomistët ekziston frika se ky rrezik shkon përtej tregut të monedhave digjitale.

Çfarë është Tether?

Reklama e sponzorizuar

Shanset janë që keni dëgjuar një ose dy gjëra për Bitcoin. Po për Tether? Ashtu si bitcoin, Tether është një kriptomonedhë, e treta më e madhe në botë nga vlera e tregut. Por është shumë ndryshe nga Bitcoin dhe monedhat e tjera virtuale.

Tether është ajo që njihet si një Bitcoin i qëndrueshëm. Këto janë monedha digjitale që janë të lidhura me asete të botës reale, dollarin amerikan, për shembull, për të ruajtur një vlerë të qëndrueshme, ndryshe nga shumica e kriptomonedhave të cilat dihet se janë të paqëndrueshme. Bitcoin, për shembull është gjithë kohën e luhatur.

Tether u krijua për t’u lidhur me dollarin. Ndërsa kriptovalutat e tjera shpesh luhaten në vlerë, çmimi i saj zakonisht është ekuivalent me 1 $. Por jo gjithmonë, sepse dhe lëkundjet në vlerën e saj ka tronditur investitorët në të kaluarën. Tregtarët e kriptos shpesh përdorin Tether për të blerë kriptovaluta, si një alternativë shpëtimi. Kjo u jep atyre siguri në një periudhë të paqëndrueshme në tregun e kriptove.

Sidoqoftë, kripto nuk është e rregulluar dhe shumë banka shmangin bërjen e biznesit me shkëmbimet e monedhave digjitale për shkak të nivelit të rrezikut që kanë.

Pse është kontroversiale?

Disa investitorë dhe ekonomistë janë të shqetësuar se emetuesi nuk ka rezerva të mjaftueshme dollarësh për të justifikuar kunjin e dollarit. Tether zbuloi se vetëm një pjesë e zotërimeve të saj, 2.9%, ishin me para, ndërsa shumica dërrmuese ishte në letër me vlerë, një formë e borxhit të pasiguruar, afatshkurtër.

Kjo do ta vendoste Tether në 10 mbajtësit më të mëdhenj të titujve shtetërorë në botë, sipas JPMorgan. Tether është krahasuar me fondet tradicionale të tregut të parave, por pa ndonjë autoritet rregullator. Me më shumë se 60 miliardë dollarë në qarkullim, Tether ka më shumë depozita se sa shumë banka në SHBA.

Ka kohë që ekzistojnë shqetësime nëse Tether po përdoret për të manipuluar çmimet e Bitcoin.

Ndikimi i tregut

Analistët në JPMorgan kanë paralajmëruar më parë se një humbje e papritur e besimit mbi Tether mund të rezultojë në një “goditje të rëndë të likuiditetit në tregun e gjerë të kriptovalutave”.

Por ka gjithashtu shqetësime se një rritje e papritur e kësaj kriptomonedhe mund të çojë në një infektim të mundshëm të tregut, duke prekur pasuritë përtej kriptos.