Mungesa e tokës rrit çmimet e pronës zvicerane

Në pesë vitet e fundit, çmimet mesatare të shtëpive kanë vazhduar të rriten në Zvicër, me koston e tokës duke u rritur nga 50 në 70 për qind.

Por “disponueshmëria e një toke të tillë ndërtimi mbetet e kufizuar”, sipas Michel Fleury, specialist i tregut të pasurive të paluajtshme në Raiffeisen Bank.

Në një vend të vogël si Zvicra, toka e zonuar për ndërtim është e pakët, “veçanërisht aty ku kërkesa është më e larta, domethënë rreth qendrave të mëdha urbane”, tha ai.

Reklama e sponzorizuar

Prandaj, blerja e pasurive të paluajtshme bëhet më e shtrenjtë dhe çmimet do të mbeten të larta në të ardhmen, pavarësisht nga niveli i inflacionit, vuri në dukje Fleury, përcjell albinfo.ch.

Çmimet e apartamenteve dhe shtëpive të vetme janë ende në rritje 

Tregu për apartamentet e godinave në Zvicër po shtrëngohet. Në gusht, çmimi për metër katror u rrit 1.8 përqind në një muaj në rreth 7,916 franga.

Kjo do të thotë që 100 metra katrorë hapësirë jetese tani ofrohet për shitje mesatarisht në 790,000 franga, “që përbën një rekord të ri”, sipas indeksit të Zvicrës të Ofertës së Pasurive të Paluajtshme. ImmoScout24 dhe konsulenca e pasurive të paluajtshme CIFI, shkruan The Local.

Por ka një lajm të mirë për qiramarrësit: qiratë kanë rënë me një mesatare prej 0.5 përqind në gusht, megjithëse ka dallime të mëdha midis rajoneve.

Në zonën e Liqenit të Gjenevës dhe në Mittelland ato u rritën me 0.3 përqind, por u ulën me 0.1 përqind në veriperëndim dhe 0.4 përqind në qendër të vendit, përcjell tutje albinfo.ch.

Një risi në tregun zviceran të pasurive të paluajtshme: apartamente në Instagram 

Fondacioni i investimeve në prona të paluajtshme Ecoreal po kërkon qiramarrës për banesa të vogla përmes Instagram dhe po punëson influencues për herë të parë.

“Sot po ju tregoj një apartament me një dhomë dhe dy dhoma. Plus, ekziston edhe një konkurs i vogël: Ju mund të fitoni dizajnin e brendshëm për banesën tuaj”, rrëfen ndikuesi Haya Raya, ndërsa kamera e tij zmadhon rrjetin e fibrave optike, hapësirën e magazinimit dhe qenin e rrethuar që vrapojnë para ndërtesës. Videoja tashmë ka mbi 5.700 shikime në Instagram.

Raya, ka mbi 29,000 ndjekës në Instagram reklamon mikro-apartamente në rrethin Schlieren të Cyrihut për Ecoreal, i cili shpreson të tërheqë qiramarrës të ardhshëm për 173 apartamente.

“Ne duam të zbulojmë nëse ka kuptim në të ardhmen të reklamojmë apartamente me qira vetëm përmes mediave sociale në vend të platformave klasike të pasurive të patundshme,” tha anëtarja e bordit ekzekutiv të Ecoreal, Lea Bürgi.

E dinit? Ju mund të kërkoni një ulje të qirasë në Zvicër në situata të caktuara. 

Në Zvicër qiramarrësi ka të drejtë të kërkojë një ulje të qirasë nga qiradhënësi në rast të një defekti në ambientet e marra me qira që pengon ose kufizon përdorimin e pronës me qira.

Një defekt ekziston kur “gjendja aktuale e lokaleve devijon nga kushtet e dakorduara, domethënë kur ambientet e marra me qira nuk ofrojnë cilësitë e premtuara në marrëveshjen e qirasë ose cilësitë që qiramarrësi mund të presë në mënyrë legjitime bazuar në përdorimin e rënë dakord”.