BERZH: Kosova e treta në rajon në parashikimet për rritjen ekonomike

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) ka publikuar parashikimin e saj për ekonominë e 37 shteteve – përfshirë rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Sa i takon këtij të fundit, BERZH parashikon një rritje prej 6.4 për qind për vitin 2021, në raportin e saj të fundit të Perspektivave Ekonomike Rajonale (REP).

Shqipëria renditet e dyta në rajon dhe ndiqet nga Kosova në vendin e tretë. Renditjen e kryeson Mali i Zi dhe listën e mbyll në vend të fundit Maqedonia e Veriut.

Reklama e sponzorizuar

Prodhimi industrial dhe eksportet në rritje në Bashkimin Evropian (BE) po mbështesin rritjen në Bosnjë dhe Hercegovinë, Maqedoninë e Veriut dhe Serbi.

Ndërsa Shqipëria, Kosova dhe Mali i Zi, sipas BERZH, po përfitojnë nga një rikthim i fortë në sektorin e mikpritjes gjatë muajve të verës.

“Rimëkëmbja është nxitur edhe nga zgjerimi i konsumit të familjeve, i mundësuar nga rritja e remitancave, rritja e pagave nominale dhe rritja e kredisë në shumicën e ekonomive të rajonit”, raporton BERZH.

Shqipëri-Kosovë

Shqipëria ka shënuar rritje ekonomike pozitive për tre tremujorë radhazi.

Për BERZH, kjo rritje është e nxitur nga zgjerimi i kërkesës së brendshme dhe asaj të jashtme.

Turizmi u ringjall fuqishëm në sezonin e verës 2021 me numrin e turistëve të huaj, pothuajse të barabartë me shifrat para-pandemike gjatë periudhës qershor-gusht.

Ekonomia e Shqipërisë, sipas REP-it, pritet të rritet me 8.0 për qind në 2021 dhe me 3.7 për qind në 2022.

Ekonomia e Kosovës po rimëkëmbet kryesisht falë një sektori të jashtëm mbështetës.

Eksportet e shërbimeve – më shumë se katërfishi i eksporteve të mallrave para pandemisë – u dyfishuan në shtatë muajt e parë.

Kjo, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2020, kryesisht për shkak të flukseve hyrëse të lidhura me udhëtimet.

Eksportet e mallrave gjithashtu u rritën bindshëm, sipas BERZH-it.

Konsumi i familjeve po mbështetet nga një fluks në rritje i remitancave dhe nga zgjerimi i kredisë.

Ekonomia parashikohet të rritet me 7.7 për qind në 2021 dhe 4.5 në 2022.

Mali i Zi

Ekonomia e Malit të Zi ka filluar të rimëkëmbet fuqishëm pas një prej tkurrjeve më të këqija në rajonet e BERZH-it në vitin 2020.

Pas një fillimi të ngadaltë, turizmi u rrit fuqishëm gjatë verës, me numrin e turistëve të huaj të ardhur dhe qëndrimet gjatë natës në akomodime kolektive që arrin rreth 85 për qind e niveleve të vitit 2019 në muajt korrik-gusht.

Qeveria pa një rritje të konsiderueshme të të ardhurave gjatë muajve të verës, duke mbështetur llogaritë fiskale.

PBB-ja parashikohet të rritet me 12.3 për qind në 2021 dhe me 5.7 për qind në 2022.

Bosnjë-Hercegovinë

Ecuria ekonomike e Bosnjë-Hercegovinës tejkaloi pritshmëritë në tremujorin e dytë të 2021-ës, si pasojë e rimëkëmbjes në tregjet e jashtme dhe rritjes së fortë të konsumit të brendshëm privat, mbështetur nga efektet bazë.

Eksportet e mallrave dhe shërbimeve u rritën me më shumë se 50 për qind në terma realë nga viti në vit, falë rimëkëmbjes së fortë në BE, tregun e saj kryesor të eksporteve.

Ekonomia pritet të zgjerohet me 4,5 për qind në 2021 dhe 3,0 për qind në 2022.

Maqedonia e Veriut

Një rimëkëmbje është duke u zhvilluar në Maqedoninë e Veriut, me rritje të nxitur, si nga kërkesa e brendshme, ashtu edhe nga ajo e jashtme.

Konsumi i familjeve u rrit fuqishëm, i mbështetur nga rritja e pagave, rritja e kredisë dhe remitancat.

Ekonomia parashikohet të rritet me 4.0 për qind si në 2021, ashtu edhe në 2022.

Serbi

Pas një tkurrjeje të lehtë në vitin 2020, ekonomia e Serbisë po rritet fuqishëm në vitin 2021.

Zgjerimi i fortë i vendit në eksporte dhe industri reflekton rimëkëmbjen në eurozonë, partnerin kryesor tregtar të Serbisë, ndërkohë që rritja e fuqishme e konsumit të familjeve ka ndjekur një periudhë të kërkesës së ndrydhur.

Investimet e huaja direkte u rikuperuan në gjysmën e parë të 2021, pothuajse në nivelet e vitit 2019, gjë që duhet të lehtësojë rritjen e ardhshme.

Ekonomia serbe parashikohet të rritet me 6,5 për qind në vitin 2021 dhe me 4,3 për qind në vitin 2022.

BERZH bëri parashikimet e rritjes së këtij viti, por paralajmëroi se rritja e kostove të energjisë dhe përparimi i ngadaltë i vaksinimit kundër COVID-19 zbeh perspektivat e ardhshme ekonomike.