Franca do të investojë 5.6 miliardë euro për dekarbonizimin e industrisë

Një total prej 5.6 miliardë eurosh do të ndahen për industrinë e dekarbonizimit si pjesë e planit France 2030, njoftoi të premten (4 shkurt) kryeministri francez Jean Castex gjatë një vizite në sitin ArcelorMittal në Dunkirk.

Nga shifra totale, 5 miliardë euro do të jenë për vendosjen e teknologjive të reja në vendet industriale, ndërsa 610 milionë euro të mbetura do të përdoren për të mbështetur inovacionin dhe kërkimin për një industri me karbon të ulët. “Shteti duhet të jetë në krahun tuaj”, tha Kryeministri.

Kjo shumë është shtesë e “1 miliardë euro për të mbështetur vendosjen e teknologjive të pjekura” si nxehtësia e rinovueshme, “për të mirën e të gjitha kompanive”, shtoi Castex.

Reklama e sponzorizuar

“Kombi do të bëjë një përpjekje masive, por thelbësore për ta sjellë industrinë tonë plotësisht në epokën e dekarbonizimit, për ta bërë Francën një lider në industrinë e gjelbër.”

Masa mbështet udhërrëfyesin e dekarbonizimit të përgatitur nga sektorë industrialë si çeliku, çimentoja, kimikatet dhe metalurgjia.

Në të njëjtën ditë, i ashtuquajturi komiteti strategjik ‘Miniera dhe Metalurgji’ prezantoi një plan çeliku të hartuar në bashkëpunim me shtetin, i cili synon të zbatojë veprime të përbashkëta midis prodhuesve, sindikatave dhe autoriteteve publike për të arritur neutralitetin ndaj karbonit deri në vitin 2050.

Franca, e vendosur të marrë presidencën e radhës të Këshillit të BE-së për gjysmën e parë të vitit 2022, do të ketë një rol strategjik për të luajtur në avancimin e ambicieve klimatike të bllokut në vitin 2022. Por me zgjedhjet presidenciale që vijnë në prill, kartat mund të riorganizohen së bashku rruga, raporton EURACTIV France.

Grupi ArcelorMittal prezantoi në Castex projektin e tij të mbështetur nga shteti për transformimin e fabrikave të çelikut në Fos-sur-mer dhe Dunkirk, i cili vjen me një investim prej afro 1.7 miliardë euro.

“Nga viti 2027, pajisjet do të zëvendësojnë gradualisht tre nga pesë furrat aktuale të shpërthimit deri në vitin 2030: një furrë elektrike në Fos dhe një njësi reduktimi të drejtpërdrejtë në Dunkirk,” tha ArcelorMittal në një deklaratë për shtyp. Qëllimi është “transformimi i mineralit të hekurit me hidrogjen, pa përdorur qymyr”. Ai do të shoqërohet me “një teknologji inovative të furrës elektrike dhe do të kompletohet nga një furrë elektrike shtesë”, shtoi grupi.

“ArcelorMittal është i përkushtuar, si një prodhues kryesor i çelikut, për dekarbonizimin e fabrikave tona në Evropë, në mënyrë që t’u shërbejë klientëve tanë industrialë në sektorët e automobilave, paketimit, ndërtimit dhe transportit, si dhe në energjinë diellore, energjinë e erës dhe hidrogjenin dhe hidrogjenin e ardhshëm. Rrjetet e kapjes së CO2”, tha CEO i ArcelorMittal Europe-Produits Plats, Yves Koeberlé.

“Ne jemi mirënjohës për mbështetjen e shtetit për të mundësuar këtë transformim të madh të këtyre dy vendeve në Francë, të cilat përfaqësojnë më shumë se një të tretën e prodhimit tonë të sheshtë të çelikut në Evropë,” shtoi CEO.

Kryeministri, nga ana e tij, saktësoi se projekti i Arcelor Mittal duhet të bëjë të mundur uljen e emetimeve të këtyre zonave industriale “deri në 8 milionë ton CO2 në vit deri në vitin 2030. Ky është një reduktim 10% në industrinë tonë [franceze]. emetimet, një e treta e përpjekjes totale që do të bëhet deri në vitin 2030 për industrinë”.

“2% e emetimeve të gazeve serrë të Francës. Kjo është ajo që do të shmangë dekarbonizimi i këtyre fabrikave të prodhimit të çelikut ArcelorMittal”, shtoi në Twitter Ministrja e Tranzicionit Ekologjik Barbara Pompili.

“Qasja e zbatuar në sektorin e çelikut është shembullore e asaj që duam të vendosim në të gjithë sektorët e ekonomisë, brenda kuadrit të një forme planifikimi ekologjik që është thelbësor për arritjen e objektivave tona klimatike”, shtoi Pompili në një deklaratë për shtyp. .

Franca do të lidhë objektivat klimatike dhe ekonomike gjatë presidencës së BE-së. Promovimi i një modeli të ri të rritjes evropiane është një nga fokuset kryesore të programit të presidencës së Këshillit të BE-së të Francës në gjysmën e parë të vitit 2022, ka njoftuar presidenti Emmanuel Macron. Tranzicioni i klimës nuk është në thelbin e planit, por ai do të jetë i lidhur ngushtë me ambiciet ekonomike të Macron.

Megjithatë, Franca, pas angazhimit të saj për dekarbonizimin e industrisë së saj, po mbështet gjithashtu në mbështetjen e BE-së.

“Evropa duhet të na ndihmojë, duke përfshirë financimin që kërkojnë të gjitha këto tranzicione, me evoluimin e rregulloreve që janë absolutisht thelbësore, por edhe me nevojën për të mbrojtur sovranitetin tonë”, theksoi Castex.

Kryeministri kërkoi që BE të “udhëheqë dekarbonizimin” dhe “të luftojë kundër rrjedhjes së karbonit”.

“Kjo është ajo që është në rrezik në veçanti me taksën kufitare të karbonit”, vazhdoi Castex, duke shtuar se “do të ishte një pikë kthese historike nëse kjo temë do të bënte përparim të rëndësishëm, apo edhe do të kishte sukses, nën Presidencën franceze të Këshillit të BE-së. .”

Më 31 janar dhe 1 shkurt, ministrat e industrisë së BE-së u takuan në Lens, Francë për një takim jozyrtar të Këshillit të Konkurrueshmërisë, gjatë të cilit diskutuan dekarbonizimin e industrisë.