Si kriptovalutat mund të shkaktojnë një krizë financiare?

Kriptovalutat

Kohët kur bitcoin, eteri dhe kriptovaluta të tjera mund të konsideroheshin si një cep i veçantë i tregjeve financiare, kanë ikur.

Çfarë po ndodh: Në një raport të ri, Bordi i Stabilitetit Financiar – një organ ndërkombëtar që mbledh së bashku rregullatorët nga 24 vende dhe juridiksione tha se tregu i kriptove “në zhvillim të shpejtë” mund të arrijë shpejt një pikë ku të bëhet një “kërcënim për stabilitetin financiar global. “për shkak të madhësisë së tij, dobësive strukturore dhe lidhjeve në rritje me sistemin tradicional financiar.

Gjendja e lojës: Në vitin 2021, tregu për kripto-asetet në një moment u trefishua në 2.6 trilion dollarë. Kjo është ende relativisht e vogël. Tregjet globale të aksioneve, për krahasim, u vlerësuan së fundi në më shumë se 120 trilion dollarë.

Reklama e sponzorizuar

Pse, atëherë, FSB po jep alarmin? Grupi tha se për shkak se lojtarët e mëdhenj po përfshihen, ndryshime të rëndësishme në tregun e kriptove mund të shkaktojnë një sërë ngjarjesh të papritura. Ai madje bëri një krahasim me tregtitë e lidhura me tregun e banesave që ndihmuan në çlirimin e krizës financiare të vitit 2008.

Pas një fillimi të ngadaltë, qeveritë mund të fillojnë të bëhen më agresive. Presidenti i SHBA Joe Biden mund të lëshojë një urdhër ekzekutiv javën e ardhshme duke udhëzuar agjencitë të studiojnë kriptot dhe të zhvillojnë një strategji të gjerë qeveritare për të rregulluar asetet dixhitale.

Në fillim të këtij muaji, Kongresi mbajti një seancë dëgjimore mbi rregullimin e monedhave të qëndrueshme. Këto janë asete dixhitale, vlera e të cilave është e lidhur me monedha ose mallra të tjera. Por UBS nuk mendon se investitorët duhet të mbajnë frymën për udhëzime më të qarta nga ligjvënësit së shpejti. /CNN//Scan tv/