Pse ka rënë vlera e Bitcoin?

Pasi Kina u tërhoqi vërejtjen një numër të madh të huadhënësve kryesorë tregtarë që dëshirojnë të investojnë në kriptovaluta, vlera e Bitcoin ra me 10 për qind, në 31,179 dollarë për monedhë, niveli më i ulët që nga janari.

Bitcoin ishte rikuperuar dhe tregtia e fundit ra pesë për qind, në rreth 33 mijë dollarë për monedhë, çmimi më i ulët në dy javë. Sidoqoftë, rënie ka vazhduar edhe për 50 për qind nga të gjitha nivelet më të larta në muajin prill.

Vlerat e kriptovalutave të tjera gjithashtu ranë: Ethereum humbi 8 për qind, ndërsa Dogecoin ra 20 për qind, duke zhdukur të gjitha fitimet e muajit prill.

Reklama e sponzorizuar

Kriptovalutat kanë pasur disa muaj të vështirë për disa arsye, duke përfshirë shqetësimet në lidhje me ndikimin mjedisor të minimeve dhe kontrollin në rritje të qeverisë, shkruan cnn.

Banka Kombëtare e Kinës njoftoi se të hënën ka ftuar Alipay, një platformë shumë e popullarizuar e pagesave në internet e drejtuar nga Jack Ma’s Ant Group, së bashku me pesë huadhënës të mëdhenj dhe u tha atyre të “hetonin dhe identifikonin në mënyrë gjithëpërfshirëse” kriptovalutat dhe shkëmbimet tregtare në mënyrë që ata të mund të ndalojnë tregtinë e kriptos, transmeton Telegrafi.

“Tregtia e kriptomonedhës dhe aktivitetet spekulative krijojnë rreziqe të transferimit të paligjshëm të pronave ndërkufitare dhe pastrimit të parave”, tha Banka Qendrore.

Huadhënësit ishin Banka Industriale dhe Tregtare, Banka Bujqësore Kineze, Banka Kineze e Ndërtimit, Banka Kursimore Postare Kineze dhe Banka Industriale.

Alipay është zotuar gjithashtu të shtojë hetimet kundër transaksioneve kripto në platformën e saj. Ky njoftim nuk është një politikë e re për Pekinin, por përforcon përshtypjen sesa vendi është gati të shkojë për të kufizuar përdorimin e Bitcoin dhe monedhave të tjera dixhitale.

Gjatë fundjavës, media shtetërore kineze raportoi se provinca jugperëndimore kineze e Sichuan kishte urdhëruar ndalimin e të gjitha operacioneve të kriptomonedhës dhe ndërprerjen e energjisë në shumë impiante minierash. Krahina është qendra kryesore e minierave, e cila është një hap vendimtar në procesin e vënies në qarkullim të më shumë prej këtyre monedhave.

Megjithëse Kina nuk i ka ndaluar plotësisht kriptovalutat, rregullatori deklaroi në vitin 2013 se Bitcoin nuk është një monedhë e vërtetë dhe ndaloi institucionet financiare dhe të pagesave që të kryejnë transaksione. Në atë kohë, ata përmendën rrezikun që Bitcoin mund të përdoret për pastrim parash, si dhe nevojën për të “ruajtur stabilitetin financiar” dhe “mbrojtur juanin”.

Veprimi në rritje është rritur pjesërisht edhe nga një nismë kineze dixhitale kineze e mbështetur nga shteti, të cilën autoritetet duan të zbatojnë në mënyrë që të mbajnë rrjedhën e parave.