TAP transporton 10 bcm e parë të gazit natyror azerbajxhanas në Evropë

Konsorciumi që operon Gazsjellësin Trans Adriatik (TAP) ka transportuar 10 miliardë kub m gaz natyror nga Azerbajxhani në Evropë që nga fillimi i tij në fund të vitit 2020, është thënë enjten.

Lajmin e ka bërë të ditur seenews, ku është raportuar se Konsorciumi që operon Gazsjellësin Trans Adriatik (TAP) ka transportuar 10 miliardë kub m gaz natyror nga Azerbajxhani në Evropë që nga fillimi i tij në fund të vitit 2020, tha të enjten.

Gazi që ka hyrë në Europë në pikën e interkoneksionit në Kipoi, në kufirin Greqi-Turqi, ku TAP lidhet me Gazsjellësin Trans Anotalian (TANAP), TAP tha në një njoftim.

Reklama e sponzorizuar

Rreth 8.5 bcm të totalit janë dërguar në Itali.

“Ne jemi aktualisht në gjendje të arrijmë kapacitetin e plotë të transportit prej 10 bcm në vit. Për më tepër, ne mund të shtojmë kapacitete të tjera nëpërmjet ankandeve afatshkurtra,” tha në deklaratë Luca Schieppati, drejtor menaxhues i TAP.

Sipas Mrija Savova, Shefja e komercialit të TAP, dërgimi i 10 bcm gazit të parë në Evropë rrit likuiditetin në tregjet e gazit dhe përforcon rolin e TAP-it si një transportues i besueshëm që mund të kontribuojë ndjeshëm në sigurinë e furnizimit në Evropë.

“TAP mund të dyfishojë kapacitetin e tij dhe të zgjerohet në faza, deri në 20 bcm brenda 45-65 muajve, si rezultat i kërkesave që do të pranohen gjatë fazës detyruese të një testi tregu dhe kërkesave të akumuluara që rezultojnë në një rezultat ekonomikisht të qëndrueshëm,” Savova. tha.

Faza tjetër detyruese është planifikuar aktualisht për në korrik 2023. Megjithatë, TAP mund të përshpejtojë këtë afat kohor dhe të nisë fazën detyruese të testit të tregut gjatë vitit 2022, me kusht që të marrë interes për një fillim më të hershëm në konsultimin publik në vazhdim, tha Savova duke shtuar se TAP fton të gjithë të interesuarit të marrin pjesë në testin e tregut.

Duke u lidhur me TANAP në kufirin e Greqisë me Turqinë, TAP shtrihet në Greqinë veriore, Shqipërinë dhe Detin Adriatik përpara se të arrijë në brigjet e Italisë.

TAP, i cili transporton gaz natyror nga fusha e Shah Deniz në sektorin e Azerbajxhanit të Detit Kaspik në tregjet në Evropë, është pjesë e Korridorit Jugor të Gazit, i cili gjithashtu përfshin Gazsjellësin e Kaukazit Jugor (SCP) që kalon Azerbajxhanin dhe Gjeorgjinë, dhe TANAP.

Aksionerët e TAP janë BP, kompania shtetërore e Azerbajxhanit Socar dhe SNAM e Italisë me 20% secili, Fluxys e Belgjikës me 19%, Enagas e Spanjës me 16% dhe Axpo me bazë në Zvicër me 5%. /kosovo.energy/