10 mësimet më të rëndësishme në ekonomi dhe financa

Edukimi financiar është çelësi për të trajtuar në mënyrë efektive kohë të vështira.

“Çfarë mund të kishte ndihmuar në përmirësimin e jetës së kaq shumë njerëzve gjatë krizës Covid-19?” Nëse më shumë njerëz do të kishin njohuri më të thellë në financa, ndoshta do të kishte pasur më shumë planifikim dhe kursim nga masat për këtë emergjencë të paparashikuar. Por, cilat janë disa nga mësimet më të rëndësishme që dikush (veçanërisht një sipërmarrës) mund të mësojë nga shkenca e financës?

 

Reklama e sponzorizuar
Më poshtë është një shembull i vogël prej 10 (nga 218 parime) nga mësimet më të rëndësishme në financë, përshtatur nga libri “Mësimet më të rëndësishme në ekonomi dhe financa”. Ju lutemi vini re se këto mësime financiare nuk janë në një renditje të veçantë të rëndësisë dhe se secili mund të jetë pak a shumë i zbatueshëm për ju në faza të ndryshme të jetës tuaj. Cilat ishin (ose mund të kishin qenë) më të dobishme për ju gjatë “Depresionit të Madh Pandemik”?

 

  • Maksimizoni pasurinë për të qëndruar gjallë dhe për të përparuar

Parimi 22: “Qëllimi kryesor i çdo biznesi duhet të jetë maksimizimi i pasurisë së pronarit.”

“Ky mësim nuk u mësua kurrë plotësisht nga ish-studentët e mi të financës pasi përmban një dozë të trishtuar të realitetit, pa pasuri, biznesi juaj përfundimisht do të vdesë.”,- shkruan autori.

 

Tre mundësitë kryesore të menaxhimit të pasurisë: Minimizoni pasurinë nën nivelin minimal të domosdoshme për të mbijetuar (buza e mbijetesës). Jetoni në buzë të mbijetesës, i cili është ai nivel ku një njësi ekonomike ka pasurinë e mjaftueshme për të mbijetuar; ose për të maksimizuar pasurinë mbi nivelin e domosdoshëm të mbijetesës minimale për të mbijetuar (Criniti, f. 162). Nga të tre këto opsione, maksimizimi i pasurisë është i vetmi që do t’ju mbrojë ju dhe biznesin tuaj më së miri për një periudhë afatshkurtër dhe afatgjatë.

 

Ju lutem mbani në mend se Parimi 22 nuk ju jep një leje kalimi për të fituar para me të gjitha mjetet e nevojshme. Është më mirë të maksimizoni pasurinë tuaj “etikisht” për t’u siguruar që po mbani nën kontroll reputacionin tuaj të mirë (dhe pasurinë tuaj të ardhshme).

  • Diversifikimi mund të maksimizojë kthimin dhe të minimizojë riskun për investimet tuaja.

Parimi 38: “Diversifikimi mund të zbatohet për gjithçka.”

Provat e gjera që demonstrojnë dobinë e diversifikimit janë një nga shenjat dalluese të shkencës së financave.

Fondet e përbashkëta janë një shembull kryesor i këtij koncepti. Përse të mbani vetëm një ose dy aksione kur mund të keni një fond të përbashkët me qindra lloje të ndryshme të aksioneve për rreth të njëjtën sasi investimi? Diversifikimi nuk duhet të zbatohet vetëm për aksionet dhe obligacionet, por në fund të fundit për të gjitha llojet e investimeve (përfshirë pasuritë e paluajtshme dhe koleksionet). Ne madje mund të zbatojmë diversifikimin në fusha të tjera të jetës, për shembull, duke patur një rreth të diversifikuar me miq dhe hobe.

  • Çdo punë mund të jetë e vlefshme

Parimi 57: “Çdo punëtor mund ta bëjë këtë botë një vend më të mirë për të jetuar”.

Depresioni i Madh Pandemik na ka mësuar të vlerësojmë punët e vështira edhe nëse nuk duken të dëshirueshme. Shumica e njerëzve dëshirojnë që fëmijët e tyre të bëhen avokatë dhe mjekë kur të rriten. Megjithatë, duhet të pranojmë që këto profesione nuk janë për këdo. Punë të thjeshta si puna në një supermarket ose dyqan ushqimesh kanë fituar respektin e shumë njerëzve kohët e fundit. Nëse nuk do të ishin këta punëtorë (heronjtë tanë modernë), kush do të kishte ndihmuar në shërbimin e ushqimit që na duhej për shtëpitë tona ndërsa ndodheshim në karantinë?

  • Depresioni i Madh Pandemik do të ndryshojë procesin e mendimit financiar të çdo të mbijetuari

Parimi 64: “Ngjarjet e mëdha ekonomike zakonisht shkaktojnë ndryshime të përjetshme në çështjet e ardhshme financiare të të mbijetuarve të saj.”

Ashtu si shumë ngjarje të tjera të mëdha para kësaj (Recesioni i Madh, Interneti dhe natyrisht, Pandemia), njerëzit po mësojnë rëndësinë e vërtetë të edukimit financiar.

Me kaq shumë biznese që kanë dështuar ose që kanë zvogëluar fuqinë e tyre të punës, papunësia ka degraduar. Shumë njerëz kanë mësuar të jetojnë me më pak, këto sjellje ka më shumë gjasa të vazhdojnë edhe nëse kushtet përmirësohen. Mbijetesa po testohet çdo ditë. Nuk ka dyshim se do të ketë një mbetje të plagëve të shumta financiare për të na kujtuar gjithmonë këto momente të errëta.

  • Financa ju mëson të merrni nën kontroll pasurinë tuaj

Parimi 71: “Zotërimi i shkencës së financës mund t’ju ndihmojë të kontrolloni pasurinë tuaj.”

Hapi i parë për të mësuar se si të menaxhoni paratë tuaja është të mësoni nga përvoja, nga ajo që ju mëson financa, ose të dyja. Kur mësoni nga shkenca, po mësoni nga shumë të tjerë që tashmë kanë bërë gabime dhe kanë nxjerrë një zgjidhje. Duke studiuar njerëz të suksesshëm financiarisht, ju mund të kurseni para dhe kohë të vlefshme duke mësuar mënyrat e sakta për të menaxhuar pasurinë tuaj. Në shkencë, ne e quajmë këtë “të qëndruarit mbi shpatullat e gjigandëve”. Pse të shpikësh rrotën sërish pa arsye?

  • Njerëzit që kontrollojnë paratë janë rrënja e së keqes dhe së mirës.

Parimi 135: “Paraja nuk është rrënja e çdo të keqeje dhe të mire”.

A e keni dëgjuar ndonjëherë shprehjen: “Paraja është rrënja e çdo të mire dhe të keqe?” Si mund të jetë e vërtetë kjo? Paraja është vetëm një mjet që ne e përdorim për të përmbushur detyra të caktuara si blerja e mallrave ose shërbimeve. Paraja nuk ka ndërgjegjie, në të vërtetë fuqia e saj qëndron në mendjet tona. Janë njerëzit që kontrollojnë paratë që mund të vendosin të bëjnë mirë ose keq me to dhe janë njerëzit që mund të përdorin paratë e tyre për të mbrojtur ose shkatërruar planetin tonë.

  • Përvojat e varfërisë kanë vlerë

Parimi 152: “Përvojat e varfërisë mund t’ju sigurojnë një jetë të tërë mësimesh të paçmueshme”.

Në disa mënyra, të jesh i varfër është një bekim, mund të mësoni gjëra rreth parave që kurrë nuk do mund t’i mësonit në mungesë të kësaj përvoje. Ky mësim nuk është një reklamë për të “qëndruar” të varfër, vetëm për të nxjerrë në pah vlerën e fituar nga “varfëria”. Ata që kanë qenë të varfër më parë në jetën e tyre janë përgjithësisht më të përgatitur për t’u marrë me humbjet e mëdha të papritura të pasurisë në të ardhmen.

  • Njerëz të pasur që ndihmojnë të tjerët të kuptojnë qëllimin e vërtetë të të qenit i pasur

Parimi 163: “Ju nuk mund ta merrni pasurinë tuaj me vete kur të vdisni.”

A njihni ndonjë të pasur që është lakmitar me paratë e tij? Ky mësim financiar është krijuar posaçërisht për njerëzit e pasur që kurrë nuk i përdorin paratë e tyre për të ndihmuar të tjerët. Sado e çuditshme duket, ka individë me vlerë dhjetëra miliona, madje miliarda dollarë, të cilët kurrë nuk japin për bamirësi dhe / ose t’i përdorin paratë e tyre për të ndihmuar njerëzit e tjerë, madje edhe familjen e tyre të ngushtë.

Kur keni më shumë pasuri sesa “pika e kthimit të prosperitetit” (një koncept i krijuar në librin The Survival of the Richest book) që thekson sasinë e saktë ku pasuria shtesë do t’i shtojë një përfitim të pakët një njësie ekonomike, e gjithë pasuria e tepërt do të ishte mirë të shfrytëzohet për njerëz të tjerë ose shkaqe gjatë jetës suaj ose menjëherë pas saj. Me këtë strategji, të paktën ju mund të kontrolloni se kush e merr pasurinë tuaja kur vdisni. Ç’kuptim ka të keni më shumë para sesa ju duhen nëse nuk mund t’i përdorni për të patur një ndikim pozitiv në këtë botë? E vërteta është se nëse një person i pasur vdes si një koprrac me zemër të ftohtë, atëherë ky perceptim do të bëhet trashëgimia e tij/saj.

  • Ndërtimi i familjeve është i shtrenjtë

Parimi 167: “Kostoja totale e jetesës për një individ rritet për një familje.”

Ky mësim është më i dobishmi për ata që planifikojnë të martohen dhe / ose të kenë fëmijë. Jeta është e shtrenjtë për çdo individ. Ju duhen para për nevojat themelore si ushqimi, uji dhe shërbimet komunale.

Kur shtoni një person më shumë në familjen tuaj, ju duhet të shtoni të gjitha faturat e saj ose të tija (duke përfshirë zakonet e mundshme negative të shpenzimeve). Kur fëmijët i shtohen këtij ekuacioni, shumë fatura shtesë unike do të duhet të llogariten (veçanërisht shkollimi). Përpara se të merrni këtë rrugë në jetë, është më mirë të ndërtoni pasuri sa më mirë që të mundeni për të përballuar betejat e mundshme financiare që do të vijnë.

  • Ruajini qindarkat tuaja me mençuri

Parimi 218: “Çdo para e kursyer mund t’ju ofrojë një mundësi për t’i shpenzuar më vonë.”

Shprehja e vjetër “Një qindarkë e kursyer është një qindarkë e fituar” e marrë fjalë për fjalë mund të shkatërrojë jetën tuaj financiare. Meqenëse investimi është një pjesë e kursimit, nëse investoni në produkte të gabuara financiare, atëherë mund të humbni gjithçka. Shumë vite kursime mund të rezultojnë në zero fitime gjatë kohës së pensionit. Gjithashtu, le të pretendojmë se keni kursyer para për vite me radhë dhe i keni ruajtur nën shtratin tuaj. Nëse shtëpia juaj do të digjej nesër, të gjitha ato para do të zhdukeshin.

Qëllimi i këtij parimi është të kurseni para për të ardhmen tuaj, por mos kurseni pa qëllim. Ju gjithashtu do të duhet të siguroheni që investimi juaj dhe strategjia e menaxhimit të riskut të jenë në përputhje me qëllimet tuaja. Sa më solide të jenë investimet tuaja, aq më të mëdha janë shanset që qindarkat tuaja të jenë aty për të punuar për ju kur t’iu duhen.

Njohuritë financiare janë thelbësore

Ne nuk mund ta dimë rezultatin e saktë të pandemisë Covid-19 nëse njerëzit do të ishin më të shkolluar financiarisht. A mund të kishin shpëtuar shumë biznese? Sa shumë? Sidoqoftë, është e sigurt që më shumë njohuri financiare mund të kishte ndihmuar për ta bërë jetën pak më komode për shumë njerëz në këto kohë të pakëndshme. Thelbi i financave sillet rreth planifikimit për të ardhmen, veçanërisht emergjencave. Duke studiuar mësimet më të rëndësishme në financë, ju do të pajiseni me dije se si të ndërtoni pasuri tani dhe në të ardhmen. /ENTREPRENEUR/ /businessmag.al/