Aksionet mund të bien edhe më tej – si mund ta mbroni portofolin tuaj

Gjërat filluan të përmirësohen për investitorët. Pasi aksionet pësuan goditje në gjysmën e parë të vitit, ato filluan të rikuperohen, me të gjitha indekset kryesore në rritje për pjesën më të madhe të muajit qershor, korrik dhe gusht.

Por më pas, kryetari i Rezervës Federale, Jerome Powell foli në simpoziumin vjetor Ekonomik, Jackson Hole javën e kaluar dhe tregoi fuqishëm se banka qendrore e SHBA-së ka të ngjarë të rrisë normat më shumë se sa prisnin investitorët dhe shtoi se familjet amerikane mund të kenë “disa dhimbje”, raporton cnn.

Tani aksionet duket se po ndryshojnë kursin, pasi kanë rënë ndjeshëm në vazhdën e adresimit të Powellit, transmeton Telegrafi.

Reklama e sponzorizuar

Dhe disa analistë thonë se aksionet mund të kenë rënie të mëtejshme. “Jini të kujdesshëm në këtë pikë pasi nuk është plotësisht e qartë se është fundi për këtë cikël, e lëre më për vitin 2022. Do të ketë më shumë paqëndrueshmëri në muajt e ardhshëm, kështu që bëni kujdes”, tha Chris Zaccarelli, shefi i investimeve për Aleancën e Këshilltarëve të Pavarur.

Ndërsa mund të keni përpara një rrugë “me gunga”, ka mënyra për të zbutur dëmet e mundshme në portofolin tuaj në muajt e ardhshëm.

Harrojeni kohën ideale të tregtimit

Mund të ketë raste kur tundoheni të shisni investimet tuaja dhe t’i transferoni të ardhurat në para ose në një fond të tregut të parasë.

Do t’i thoni vetes se do t’i ktheni paratë përsëri në aksione kur gjërat të përmirësohen. Por duke bërë këtë thjesht do të zvogëloni humbjet tuaja.

Nëse jeni një investitor afatgjatë – që përfshin ata në të 60-at dhe në fillim të të 70-tave të cilët mund të jenë në pension për 20 ose më shumë vjet – mos prisni të tejkaloni tendencat aktuale në rënie.

Kur bëhet fjalë për suksesin në investim, “Nuk ka të bëjë me kohën se kur duhet të tregtojmë pasi që vetë koha është treg”, tha Taylor Wilson, një planifikues financiar i certifikuar dhe president i Greenstone Wealth Management në Forest City, Iowa.

Paramendoni sikur të kishit investuar 10 mijë dollarë në fillim të vitit 1981 në S&P 500. Sipas Fidelity Management&Research, ato para do të ishin rritur në gati 1.1 milionë dollarë deri më 31 mars të vitit 2021.

Nëse do të kishit humbur vetëm pesë ditët më të mira të tregtimit gjatë atyre 40 viteve, do të ishte rritur në rreth 676 mijë dollarë. Dhe nëse do të humbit 30 ditët më të mira, 10 mijë dollarët tuaj do të ishin rritur vetëm në 177 mijë dollarë.

Rimendoni kontributet tuaja

Nëse mund ta bindni veten që të mos shisni me humbje, prapë mund të tundoheni të ndaloni të ndani kontributet tuaja të rregullta në planin tuaj të kursimeve të pensionit për ca kohë, duke menduar se thjesht po hidhni para të mira pas të këqijave.

“Kjo është e vështirë për shumë njerëz, sepse reagimi i nxituar është të ndalosh kontributin derisa tregu të rimëkëmbet”, tha CFP, Sefa Mawuli nga Pavlov Financial Planning në Arlington, Virginia.

“Por çelësi i suksesit të 401(k) është kontributet e qëndrueshme dhe të vazhdueshme. Vazhdimi i kontributit gjatë tregjeve në rënie i lejon investitorët të blejnë aksione me çmime më të lira, gjë që mund të ndihmojë llogarinë tuaj të rikuperohet më shpejt pas një rënieje të tregut”, tha ai.

Në Shtetet e Bashkuara, 401(k) është një llogari personale e pensionit i sponsorizuar nga punëdhënësi, me kontribute të përcaktuara.

Nëse mund ta ndryshoni atë financiarisht, Wilson madje rekomandon të rritni kontributet tuaja nëse nuk e keni maksimizuar tashmë. Përveç vlerës së blerjes së më shumë me një zbritje, tha ai, ndërmarrja e një hapi veprimi pozitiv mund të kompensojë ankthin që mund të vijë nga shikimi i vezës së folesë tuaj (përkohësisht) të tkurret.

Rivlerësoni alokimin tuaj kundrejt planeve tuaja aktuale

Jeta vazhdon. Planet ndryshojnë. Dhe kështu mund të jetë horizonti juaj kohor deri në pension. Pra, kontrolloni për të parë nëse shpërndarja juaj aktuale për aksionet dhe obligacionet përputhet me tolerancën tuaj ndaj rrezikut dhe datën tuaj ideale të daljes në pension.

Bëjeni këtë edhe nëse jeni në një fond të datës së synuar, tha Wilson. Fondet e datës së synuar janë të orientuara drejt njerëzve që dalin në pension rreth një viti të caktuar – p.sh., 2035 ose 2040, transmeton Telegrafi.

Alokimi i fondit do të bëhet më konservator ndërsa afrohet ajo datë e synuar. Por nëse je dikush që ka filluar të kursejë vonë dhe që mund të ketë nevojë të marrë më shumë rrezik për të përmbushur qëllimet e pensionit, vuri në dukje ai, fondi juaj aktual i datës së synuar mund të mos jua ofrojë këtë.

Nëse vërtet nuk mund ta duroni, rritni shumën e parave ‘cash’

Mark Struthers, një CFP në Sona Wealth Advisors në Minneapolis, punon me 401(k) pjesëmarrës në organizata që punësojnë firmën e tij për të ofruar këshilla për mirëqenien financiare.

Pra, ai është dëgjuar nga njerëz të të gjithë spektrit të cilët shprehin shqetësime se ata “nuk mund të përballojnë të humbasin” atë që kanë. Edhe shumë investitorë të arsimuar donin të dilnin gjatë rënies në fillim të pandemisë, tha ai.

Ndërsa Struthers do t’i këshillojë ata të mos bëjnë panik dhe të shpjegojë se rëniet janë çmimi që investitorët paguajnë për kthimet e mëdha që marrin gjatë rënies së tregjeve, ai e di se frika mund t’i bëjë më të mirë njerëzit.

“Nuk mund të thuash thjesht ‘mos shes’ sepse do të humbasësh disa njerëz dhe ata do të jenë më keq”, deklaroi ai.

Pra, në vend të kësaj ai do të përpiqet t’i detyrojë ata të bëjnë ato gjëra që mund të qetësojnë shqetësimet e tyre afatshkurtra, por të bëjnë dëmin më të vogël afatgjatë në vezën e folesë së tyre.

Për shembull, dikush mund të ketë frikë të marrë mjaftueshëm rrezik në investimet e tyre 401(k), veçanërisht në një treg në rënie, sepse ata kanë frikë të humbasin më shumë dhe të kenë më pak një burim financiar nëse ndonjëherë pushohen nga puna.

Kështu ai u kujton atyre asetet e tyre ekzistuese të ditëve me shi, si fondi i tyre i urgjencës dhe sigurimi i aftësisë së kufizuar.

Më pas ai mund të sugjerojë që ata të vazhdojnë të marrin mjaftueshëm rrezik për të gjeneruar rritjen që u nevojitet në 401(k) e tyre për daljen në pension, por të ridrejtojnë një pjesë të kontributeve të tyre të reja në një investim ekuivalent me para ose me rrezik të ulët.

Ose ai mund të sugjerojë që ata t’i ridrejtojnë paratë në një Roth IRA, pasi ato kontribute mund të arrihen pa taksa ose gjoba nëse është e nevojshme.

Por është gjithashtu mbajtja e parave në një llogari pensioni në rast se personi nuk i nevojitet për raste urgjente.

“Vetëm duke ditur se ata kanë paratë e rehatisë atje i ndihmon ata të mos bien në panik”, tha Struthers.