Zhvlerësimi i monedhave- Juani kinez shënon rënie historike, dollari amerikan forcohet

Juani i Kinës ka rënë në nivele rekord kundrejt dollarit amerikan në rritje. Juani ra në nivelin e tij më të ulët që kur të dhënat u bënë të disponueshme për herë të parë në 2011, shkruan BBC.

Monedha vendase e Kinës arriti gjithashtu pikën e saj më të dobët që nga kriza financiare globale e vitit 2008. Kjo vjen teksa dollari vazhdon të rritet në vlerë kundrejt monedhave të tjera kryesore, pasi banka qendrore e SHBA rriti përsëri normat e interesit në fillim të këtij muaji.

Ndërkohë të mërkurën, indekset kryesore të bursave në të gjithë Azinë ranë ndjeshëm. Banka qendrore e Kinës është përpjekur të ngadalësojë rënien e juanit. Banka Popullore e Kinës (PBOC) gjithashtu shkurtoi sasinë e valutës së huaj që bankat duhet të mbajnë.

Reklama e sponzorizuar

Shumë investitorë e shohin dollarin si një vend të sigurt për të vënë paratë e tyre në këto kohë të trazuara. Kjo ka ndihmuar në rritjen e vlerës së saj kundrejt monedhave të tjera, duke përfshirë paundin britanik, i cili arriti në nivelin më të ulët historik kundrejt dollarit të hënën.

Gjithashtu të mërkurën, dollari arriti një nivel të ri 20-vjeçar kundrejt një grupi të ndjekur nga afër të monedhave kryesore botërore. Rënia e juanit është një shembull tjetër i dobësimit të monedhës si rezultat i dollarit të fortë.

Bëhet fjalë gjithashtu për rrugët shumë të ndryshme që po ndjekin Kina dhe Shtetet e Bashkuara në përgjigje të çështjeve ekonomike në vend.

PBOC ka lehtësuar normat e interesit për të ringjallur rritjen në një ekonomi të shkatërruar nga bllokimet e Covid, ndërsa Rezerva Federale e SHBA po lëviz në mënyrë agresive në drejtim të kundërt ndërsa përpiqet të kontrollojë inflacionin.

Rënia e vlerës së monedhës në fakt mund të jetë e dobishme për eksportuesit brenda Kinës, tha ai, sepse do t’i bënte mallrat e tyre më të lira dhe kështu mund të rriste kërkesën.

Një monedhë më e dobët mund të çojë gjithashtu në tërheqjen e parave të investitorëve nga vendi dhe pasiguri në tregjet financiare, diçka që zyrtarët kinezë do të duan të shmangin me Kongresin e Partisë Komuniste që do të mbahet muajin e ardhshëm, kur presidenti i saj Xi Jinping pritet të sigurojë një mandat të tretë.

Rënia e juanit ka shkaktuar dobësi në monedhat e tjera të ekonomive të zhvilluara në rajon, duke përfshirë dollarin australian dhe të Singaporit, si dhe atë të Koresë së Jugut.