Pse bankat qendrore rrisin normat e interesit për të frenuar inflacionin?

Gjithçka po rritet: energjia elektrike, nafta, perimet, interneti, hotelet, fluturimet dhe tani normat e interesit.

Pushtimi i Ukrainës nga Rusia, kriza energjetike mbarëbotërore, bllokimet në Kinë dhe bllokimet e furnizimit të epokës së pandemisë janë bashkuar për të prodhuar një koktej shpërthyes çmimesh spirale.

Gjithçka, me sa duket, po bëhet jashtëzakonisht e shtrenjtë.

Reklama e sponzorizuar

Në një mënyrë pothuajse të sinkronizuar, bankat qendrore nga e gjithë bota po nxitojnë të rrisin normat e tyre bazë të interesit në një përpjekje për të zbutur inflacionin e lartë, i cili, për zhgënjimin e tyre, vazhdon të thyejë rekorde mujore.

Banka Qendrore Evropiane (BQE) ka rritur normat tre herë në katër muaj, duke i dhënë fund të papritur një kapitulli të gjatë të normave negative që datojnë nga vitet më të këqija të krizës së borxhit sovran të BE-së.

Homologët e saj në Mbretërinë e Bashkuar, Suedi, Norvegji, Kanada, Korenë e Jugut dhe Australi kanë ndërmarrë të gjithë hapa të ngjashëm në reagim ndaj leximeve të frikshme të inflacionit.

Rezerva Federale e Shteteve të Bashkuara ka ofruar tre rritje të njëpasnjëshme të tepruar prej 0.75 pikë bazë, me lëvizje të ngjashme që vijnë poshtë tubacionit.

Por cili është saktësisht arsyeja pas kësaj lëvizjeje?

Bankat qendrore janë institucione publike të një natyre unike: ato janë subjekte të pavarura jo-tregtare të ngarkuara me menaxhimin e monedhës së një vendi ose, në rastin e BQE-së, një grup vendesh.

Ata kanë kompetenca ekskluzive për të emetuar kartëmonedha dhe monedha, për të kontrolluar rezervat valutore, për të vepruar si huadhënës emergjent dhe për të garantuar shëndetin e mirë të sistemit financiar.

Misioni kryesor i një banke qendrore është të sigurojë stabilitetin e çmimeve. Kjo do të thotë se ata duhet të kontrollojnë si inflacionin kur çmimet rriten dhe deflacionin kur çmimet ulen.

Deflacioni shtyp ekonominë dhe nxit papunësinë, kështu që çdo bankë qendrore vendos një objektiv të inflacionit të moderuar dhe pozitiv, zakonisht rreth 2%, për të inkurajuar një rritje graduale dhe të qëndrueshme.

Por kur inflacioni fillon të rritet në qiell, banka qendrore është në telashe të thella.

Inflacioni i tepërt mund të shkatërrojë me shpejtësi përfitimet e korrura në vitet e mëparshme të prosperitetit, të gërryejë vlerën e kursimeve private dhe të hajë fitimet e kompanive private. Faturat bëhen një luftë e vështirë për të gjithë: konsumatorët, bizneset dhe qeveritë janë lënë të gjithë të përpiqen për të përballuar jetesën.

“Inflacioni i lartë është një sfidë e madhe për të gjithë ne”, ka thënë presidentja e BQE-së, Christine Lagarde.

Ky është momenti kur politika monetare hyn në lojë.

Banka e një bankieri

Bankat komerciale, ato ku shkojmë kur duhet të hapim një llogari ose të marrim një hua, marrin hua direkt nga banka qendrore për të mbuluar nevojat e tyre më imediate financiare.

Bankat komerciale duhet të paraqesin një aktiv të vlefshëm të njohur si kolateral që garanton se do t’i kthejnë këto para. Obligacionet publike, borxhi i emetuar nga qeveritë, janë ndër format më të shpeshta të kolateralit.

Me fjalë të tjera, një bankë qendrore u jep hua bankave tregtare, ndërsa bankat komerciale u japin hua familjeve dhe bizneseve.

Kur një bankë tregtare kthen atë që ka marrë hua nga banka qendrore, ajo duhet të paguajë një normë interesi. Banka qendrore ka fuqinë të vendosë normat e saj të interesit, të cilat në mënyrë efektive përcakton çmimin e parasë.

Këto janë normat bazë që bankat qendrore po rrisin aktualisht për të zbutur inflacionin.

Logjika bazohet në një efekt kaskadë: nëse bankat qendrore u ngarkojnë bankave komerciale norma më të larta, bankat tregtare nga ana e tyre rrisin normat që ofrojnë për familjet dhe bizneset që dëshirojnë të marrin hua.

Si rezultat, borxhi personal, kreditë e makinave, kartat e kreditit dhe hipotekat bëhen më të kushtueshme dhe njerëzit bëhen më ngurrues për t’i kërkuar ato.

Kompanitë që kërkojnë rregullisht kredi për të bërë investime, fillojnë të mendohen dy herë përpara se të bëjnë një lëvizje. Ndërkohë, qeveritë janë të detyruara të bëjnë pagesa më të larta për borxhin e tyre kombëtar.

Kushtet më të shtrënguara financiare çojnë në mënyrë të pashmangshme në një rënie të shpenzimeve të konsumatorëve në shumicën ose të gjithë sektorët ekonomikë.

Rregullat themelore ekonomike tregojnë se kur kërkesa për mallra dhe shërbime bie, çmimet ndjekin shembullin. Kjo është pikërisht ajo që bankat qendrore synojnë të bëjnë aktualisht: të frenojnë shpenzimet për të frenuar inflacionin.

Por efektet e politikës monetare mund të duhen deri në dy vjet për t’u materializuar dhe për këtë arsye nuk ka gjasa të ofrojnë një zgjidhje të menjëhershme për sfidat më të ngutshme.

Energjia është aktualisht shtytësi kryesor i inflacionit, i nxitur nga një faktor krejtësisht i palidhur me ekonominë: pushtimi i paprovokuar i Ukrainës nga Rusia.

Energjia elektrike dhe benzina janë mallra që shumica e njerëzve i përdorin pavarësisht se sa kushtojnë, kështu që një rënie e shpejtë dhe drastike e kërkesës për të ulur çmimet nuk mund të merret si e mirëqenë. /Scan tv/