Nafta rritet ndërsa dollari bie, OPEC+ vazhdon me politikën e kufizimit të prodhimit

Çmimet e naftës u rimëkëmbën të enjten pas rënies së mëparshme, pasi dobësimi i dollarit solli një interes në aktivet me rrezik dhe vendimi i OPEC+ për të mbajtur politikën e kufizimit të prodhimit solli një ulje të shqetësimit mbi tepricën e ofertës.

Dy standardet kryesore për çmimet e naftës, Brent dhe West Texas Intermediate (WTI) ranë me më shumë se 3% brenda natës pasi të dhënat e qeverisë amerikane treguan rritje të mëdha në inventarin e naftës dhe nënprodukteve të saj.

Banka qendrore amerikane (Federal Reserve Bank) rriti normën e interesit me 0.25 pikë përqindjeje të mërkurën, por vazhdoi të premtojë “rritje të vazhdueshme” në kostot e huamarrjes si pjesë e luftës së saj të vazhdueshme kundër inflacionit.

Reklama e sponzorizuar

“Inflacioni është zbutur disi, por mbetet i lartë,” tha banka qendrore e SHBA-së në një deklaratë, e cila konfirmoi përmirësimin e bërë në uljen e ritmit të rritjes së çmimeve nga nivelet e vitit të kaluar të cilat ishin më të lartat e 40 viteve të fundit.

Ditën e enjte, indeksi i dollarit amerikan arriti nivelin më të ulët në nëntë muaj. Një dollar më i dobët e bën naftën, që tregtohet në dollarë, më të lirë për mbajtësit e monedhave të tjera, duke rritur kërkesën.

Të mërkurën, OPEC+ miratoi politikën aktuale të grupit të prodhuesve të naftës, duke lënë në fuqi kufizimet e prodhimit të rëna dakord vitin e kaluar mes shpresave për kërkesë më të lartë nga Kina dhe perspektivave të pasigurta për furnizimin rus.

Për të mbështetur tregun, OPEC+ ra dakord të ulë objektivin e tij të prodhimit me 2 milionë fuçi në ditë, rreth 2% e kërkesës botërore, nga nëntori i vitit të kaluar deri në fund të 2023.

Çmimet po rriten gjithashtu për shkak të ndalimit të tregtimit të produkteve ruse në Bashkimin Europian.

Ditën e premte, vendet e BE-së do të kërkojnë arritjen e një marrëveshje për të vendosur çmim kufi për produktet e naftës ruse.

Komisioni Europian propozoi javën e kaluar se nga 5 shkurti, BE-ja të zbatojë një çmim kufi prej 100 dollarë për fuçi për produktet premium të karburanteve ruse si nafta diesel dhe një çmim kufi prej 45 dollarësh për fuçi për produktet e naftës me çmim të reduktuar. /Reuters/