Banka UBS përballet me pakënaqësitë e investitorëve pas blerjes së rivalit Credit Suisse

Banka UBS kërkon të sigurojë aksionerët se blerja e rivalit Credit Suisse ka qenë “shpëtimi” më i madh që nga kriza e fundit financiare botërore.

Muajin e kaluar, autoritetet zvicerane njoftuan se UBS do të blinte Credit Suisse për të frenuar krizën e mëtejshme bankare pasi kjo e fundit kishte ardhur në prag të kolapsit financiar.

Qeveria zvicerane i është drejtuar UBS-it për të blerë Credit Suisse për mbi 3 miliardë euro, ndërsa shteti alpin dha më shumë se 200 miliardë euro si garanci financiare.

Reklama e sponzorizuar

Ky veprim zemëroi jo vetëm aksionarët, por shumë qytetarë në Zvicër. Një sondazh nga kompania kërkimore GFS Bern zbuloi se shumica e zviceranëve nuk e mbështesin marrëveshjen.

Aksionerët e bankës më të madhe të Zvicrës do të kenë mundësinë të paraqesin pikëpamjet e tyre. Për vitin 2022, UBS raportoi një fitim neto prej 7.6 miliardë euro.

Javën e kaluar, UBS njoftoi se kishte ripunësuar Sergio Ermottin si shef ekzekutiv për të drejtuar blerjen – një veprim i papritur për të përfituar nga përvoja e bankierit zviceran në rindërtimin e bankës pas krizës botërore financiare.

Shefi ekzekutiv në largim Ralph Hamers, i cili ka udhëhequr bankën për më pak se tre vjet do të prezantohet para aksionerëve, së bashku me kryetarin Colm Kelleher.

Mbledhja e përgjithshme vjetore e bankës vjen një ditë pasi drejtuesit e Credit Suisse u përballën me aksionerët e tyre dhe kryetari Axel Lehmann kërkoi falje që e çoi bankën në prag të falimentimit. /Telegrafi/