Dollari vazhdon të dominojë ekonominë ndërkombëtare – Pavarësisht presioneve, monedha amerikane mbetet e qëndrueshme

Vlera e dollarit amerikan në rezervat globale të këmbimit valutor ka rënë ndjeshëm për shkak të tensioneve gjeopolitike duke shtyrë shumë vende nga Amerika Latine në Azinë Juglindore drejt monedhave të tjera. Monedha amerikane, megjithatë, mbetet dominuese pavarësisht presioneve në rritje dhe pavarësisht parashikimeve të ekonomistëve për një rënie të mëtejshme të peshës së saj në rezervat valutore globale dhe një dobësim të kursit të këmbimit.

Sipas të dhënave të FMN-së, në fund të vitit të kaluar dollari përfaqësonte 58.36% të rezervave valutore botërore, një përqindje dukshëm më e ulët se mbi 70% që ishte ekuivalenti i vitit 1999. Monedha amerikane ka dominuar tregtinë ndërkombëtare për shumë dekada dhe jo vetëm falë madhësisë së ekonomisë amerikane, por edhe për shkak se një nga mallrat më të rëndësishme, nafta, tregtohet me anë të saj, si shumica e mallrave. Por që kur Rezerva Federale e SHBA-së nisi një zhvendosje agresive drejt politikës monetare më të shtrënguar duke rritur vazhdimisht normat e interesit për të frenuar inflacionin, ka pasur ndryshime në kursin e këmbimit.

Arsyeja është se shumë banka qendrore në mbarë botën kanë bërë rritje përkatëse agresive të normave të interesit për të parandaluar daljet masive të kapitalit dhe zhvlerësimin e shpejtë të monedhave të tyre.

Reklama e sponzorizuar

Që nga shkurti, Kina mbante thesare të SHBA-së me vlerë rreth 849 miliardë dollarë, por ky është niveli më i ulët në 12 vjet. Sigurisht, nuk është i vetmi vend që përpiqet sistematikisht të kufizojë ekspozimin e tij ndaj monedhës amerikane. Në vizitën e tij të fundit në Pekin, presidenti i Brazilit, Lula da Silva, kërkoi uljen e varësisë së tregtisë ndërkombëtare nga dollari, ndërsa në vizitën e fundit në Kinë, kryeministri i Malajzisë propozoi krijimin e një Fondi Monetar Aziatik me qëllimin përfundimtar për të hequr dorë nga dollari. Për më tepër, një sondazh i MLIV Pulse me investitorët zbuloi se shumica e të anketuarve të parashikojnë se brenda një dekade dollari do të përfaqësojë më pak se 50% të rezervave valutore globale.

I njëjti sondazh jep 87% të të anketuarve që parashikojnë se FED do të detyrohet të ulë normat e interesit për shkak të rrezikut të recesionit në ekonominë më të madhe në botë. Në këtë rast, kursi i këmbimit të dollarit do të bjerë. Në të njëjtën kohë, një përqindje e madhe e investitorëve vlerësojnë se do të ushtrohet presion mbi monedhën amerikane pas mbiçmimit të jenit ose të juanit. Shumë po parashikojnë se guvernatori i ri i Bankës së Japonisë, Kazuo Ueda, do të braktisë vitet e politikës monetare shumë ekspansioniste të Japonisë dhe do të çojë në një rritje të vlerës së jenit. /Scan tv/