BE-ja vendos rregulla të ashpra tatimore për transaksionet e kriptove dhe pastrimin e parave përmes tyre

Kriptovalutat

Ministrat e BE ranë dakord për rregulla më të forta për të goditur përdorimin e kriptomonedhave në mashtrimet tatimore, pasi Brukseli forcon përpjekjet e tij për të rregulluar sektorin e paqëndrueshëm.

Rregullatorët në mbarë botën janë gjithnjë e më shumë të shqetësuar për mungesën e mbikëqyrjes së sektorit të monedhës dixhitale, por Bashkimi Evropian tashmë ka ndërmarrë hapa për të mbrojtur investitorët.

Parlamenti 27-anëtarësh i bllokut muajin e kaluar miratoi rregullat e para gjithëpërfshirëse në botë që mbulojnë asetet kripto, të cilat përfshijnë kriptovaluta si bitcoin dhe ethereum dhe tokena të tregtueshëm, vlera e të cilave sigurohet duke përdorur teknologjinë blockchain, të tilla si NFT.

Reklama e sponzorizuar

Gjatë një takimi të ministrave të ekonomisë dhe financave të BE-së, ata ranë dakord për rregullat për të ndjekur individët që ruajnë paratë e tyre ku autoritetet tatimore nuk kanë mbikëqyrje.

Rregullat do të mbyllin zbrazëtitë që lejojnë njerëzit të shmangin tatimin mbi të ardhurat e tyre duke përdorur asete kripto, tha Ministrja suedeze e Financave Elisabeth Svantesson.

“Kjo zvogëlon rrezikun e përdorimit të aseteve të kriptove si një strehë e sigurt për shmangien e taksave dhe mashtrimet tatimore,” shtoi ajo në një deklaratë.

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së i ngarkuar me zbatimin e ligjeve dhe rregulloreve të BE-së, mirëpriti miratimin e ministrave, duke shtuar se ai do të ndihmonte gjithashtu në frenimin e evazionit fiskal.

Autoriteteve tatimore në BE aktualisht u mungojnë informacioni që u nevojitet për të monitoruar të ardhurat nga asetet kripto, të cilat tregtohen lehtësisht përtej kufijve, tha ai.

Si rezultat, shtetet anëtare janë të privuar nga të ardhurat e rëndësishme tatimore, shtoi komisioni.

Rregullat do të detyrojnë të gjithë ofruesit e aseteve të kriptove (CASP) me bazë në BE, pavarësisht nga madhësia e tyre, të raportojnë transaksionet e klientëve që banojnë në bllok.

Do të ketë gjithashtu një shkëmbim automatik të vendimeve tatimore brenda BE-së në lidhje me individët më të pasur për të synuar përpjekjet për të fshehur paratë nga taksatorët.

Direktiva do të hyjë në fuqi më 1 janar 2026 pasi Parlamenti Evropian të miratojë qëndrimin e tij.

Ministrat mbështetën gjithashtu rregulloren e Tregjeve të Aseteve Kripto (MiCA) që do të sigurojë që ofruesit e shërbimeve të aseteve të kriptos të mbrojnë kuletat dixhitale të klientëve dhe një të dytë në transfertat e fondeve që do të çojnë në një mbikëqyrje më të madhe të tregtimeve të aseteve kripto.

BE thotë se kjo do ta bëjë më të vështirë për kriminelët përdorimin e kriptomonedhave për aktivitete të paligjshme si pastrimi i parave. Rregullat do të hyjnë në fuqi gradualisht nga korriku 2024. /Scan tv/