Borxhi global nuk ndalet – Në vendet në zhvillim kalohet pragu prej 100 trilionë dollarësh

Dollarë amerikan

Masa e borxhit në të gjithë globin u rrit në tremujorin e parë në pothuajse 305 trilionë dollarë dhe kostoja në rritje për shërbimin e këtij borxhi po shkakton shqetësim në lidhje me levën e sistemit financiar, sipas studimeve më të fundit.

Instituti i Financave Ndërkombëtare bëri të ditur se borxhi global u rrit me 8.3 trilionë dollarë në tre muajt e parë të këtij viti krahasuar me fundin e 2022 – shit në 304.9 trilionë dollarë, më i larti që nga tremujori i parë i vitit të kaluar dhe i dyti më i larti i bërë ndonjëherë në ndonjë lexim tremujori. Në raportin tremujor IIF u shpreh se borxhi global aktualisht është 45 trilionë dollarë më i lartë se niveli i tij para pandemisë dhe pritet të vazhdojë të rritet me shpejtësi.

Pasi arriti kulmin afër 360% në vitin 2021, raporti i borxhit ndaj prodhimit është stabilizuar rreth 335%, mbi nivelet para pandemisë.

Reklama e sponzorizuar

Plakja e popullsisë dhe rritja e kostove të kujdesit shëndetësor vazhdojnë të ushtrojnë presion mbi shpenzimet mbi qeveritë, ndërsa “tensionet e përshkallëzuara gjeopolitike pritet gjithashtu të nxisin rritje të mëtejshme në shpenzimet e mbrojtjes kombëtare në afat të mesëm. Raporti u fokusua pjesërisht në efektet e rritjes së shpejtë të normave të vitit të kaluar në disa nga bilancet bankare.

IIF shprehu shqetësimin se praktikat më të shtrënguara të huadhënies midis bankave më të vogla do të dëmtonin më shumë disa biznese dhe familje. Kjo duke pasur parasysh rolin qendror të bankave rajonale në ndërmjetësimin e kredisë në SHBA, dhe se shqetësimet për pozicionet e tyre të likuiditetit mund të rezultojnë në një tkurrje të mprehtë të kreditimit për disa segmente. IIF vuri në dukje gjithashtu rritjen ndërmjetësimit të kredisë nga institucionet financiare jo banka.

Raporti tregoi se 75% e tregjeve në zhvillim  pa një rritje të niveleve të borxhit në dollarë në tremujorin e parë, me shifrën e përgjithshme që kaloi mbi 100 trilionë për herë të parë. Kina, Meksika, Brazili, India dhe Turqia shënuan rritjet më të mëdha, treguan të dhënat. /Scan tv/