UBS pret një goditje financiare prej 17 miliardë dollarë nga shpëtimi i Credit Suisse

UBS vlerëson një goditje financiare prej rreth 17 miliardë dollarësh nga ‘shptëtimi’ emergjent i Credit Suisse, sipas një dosjeje rregullatore, dhe tha se marrëveshja e nxituar mund të ketë ndikuar në Due diligence (‘kujdesi duhur’).

Në një dosje të re në Komisionin e Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim të SHBA (SEC) të martën vonë në mbrëmje, gjigandi bankar zviceran raportoi një ndikim total negativ prej rreth 13 miliardë dollarësh në rregullimet e vlerës së drejtë të aktiveve dhe detyrimeve të njësisë së re të kombinuar, së bashku me një potencial prej 4 miliardë dollarësh goditje nga çështjet gjyqësore dhe kostot rregullatore.

Megjithatë, UBS gjithashtu pret ta kompensojë këtë duke rezervuar një fitim të vetëm 34.8 miliardë dollarë nga i ashtuquajturi “goodwill negativ”, i cili i referohet blerjes së aktiveve me një kosto shumë më të ulët se vlera e tyre e vërtetë.

Reklama e sponzorizuar

Blerja emergjente e bankës e rivalit të saj vendas të goditur për 3 miliardë franga zvicerane (3.4 miliardë dollarë) u ndërmjetësua nga autoritetet zvicerane gjatë një fundjave në mars, me Credit Suisse në prag të kolapsit mes tërheqjeve masive të depozitave të klientëve dhe një rënie të çmimit të aksioneve.

Në dosjen e ndryshuar të F-4, UBS theksoi gjithashtu se afati i shkurtër kohor nën të cilin u detyrua të kryente kujdesin e duhur mund të ketë ndikuar në aftësinë e saj për të “vlerësuar plotësisht asetet dhe detyrimet e Credit Suisse” përpara marrjes.

Aspekti më i diskutueshëm i marrëveshjes ishte vendimi i rregullatorit FINMA për të fshirë rreth 17 miliardë dollarë të obligacioneve shtesë të nivelit të parë (AT1) të Credit Suisse përpara aksioneve, duke sfiduar rendin konvencional të fshirjes dhe duke rezultuar në veprime ligjore nga zotëruesit e obligacioneve AT1.

Regjistrimi i së martës tregoi se Komiteti i Strategjisë së UBS filloi vlerësimin e Credit Suisse në tetor 2022 pasi situata financiare e rivalit të saj u përkeqësua. Huadhënësi me vështirësi të gjatë përjetoi dalje masive neto të aktiveve në fund të vitit 2022 për shkak të shqetësimeve të likuiditetit.

Komiteti i Strategjisë së UBS arriti në përfundimin në shkurt se blerja e Credit Suisse ishte “jo e dëshirueshme” dhe banka vazhdoi të kryente analiza të implikimeve financiare dhe ligjore të një marrëveshjeje të tillë në rast se situata përkeqësohej deri në atë pikë sa autoritetet zvicerane do t’i kërkonin UBS të ndërhyjë.

UBS javën e kaluar njoftoi se CEO i Credit Suisse Ulrich Koerner do t’i bashkohet bordit ekzekutiv të njësisë së re të kombinuar pasi marrëveshja të mbyllet ligjërisht, e cila pritet brenda javëve të ardhshme. Grupi do të operojë si një “grup i integruar bankar” me Credit Suisse që do të ruajë pavarësinë e markës së tij për të ardhmen e parashikueshme, pasi UBS ndjek një integrim në faza. /Scan tv/