BQE rriti normën e interesit me 0.25 për qind – çfarë do të thotë kjo për kursimtarët?

Banka Qendrore Evropiane (BQE) rriti tre normat bazë të interesit me 0.25 për qind, niveli më i lartë në histori. Kjo rritje e normës së interesit do të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në Bosnje-Hercegovinën, siç ka pasur çdo herë deri më tani.

Vendimi i BQE-së për të rritur për të dhjetën herë radhazi normën bazë të interesit, me 25 pikë bazë, është marrë në mbledhjen e Këshillit Drejtues të BQE-së në Frankfurt.

Kështu, norma e rifinancimit kryesor do të rritet në 4.50 për qind, norma marxhinale e kredisë në 4.75 për qind dhe norma e interesit pasive të depozitave në 4.00 për qind.

Reklama e sponzorizuar

Vendimi vjen pasi zyrtarët evropianë ulën parashikimet për rritjen ekonomike në eurozonë dhe vunë në dukje se inflacioni mund të mbetet shumë i lartë për një kohë të gjatë. Rritja e normave bazë të interesit duhet ta afrojë Evropën me objektivin për të rikthyer inflacionin në dy për qind.

Kur rritet norma bazë e interesit, bëhet më e shtrenjtë për bankat që të marrin hua nga banka qendrore. Për të kompensuar këto kosto, bankat më pas paguajnë më shumë për kreditë që ofrojnë. Si rezultat, klientët marrin më pak kredi.

Përveç kësaj, bankat marrin hua më pak para nga bankat qendrore, kështu që oferta e parasë zvogëlohet. Si rezultat, çdo euro që ekziston rritet në vlerë dhe çmimet e konsumit bëhen më të ulëta.

Norma e interesit për depozitat ka një ndikim të drejtpërdrejtë në llogaritë e kursimeve ose llogaritë rrjedhëse që mbledhin interes. Për kursimtarët, rritja e normës së interesit mund të jetë në fakt një lajm i mirë pasi shënon fundin e normave negative të interesit në varësi të sasisë së parave që mbani në bankë.

Megjithatë, nëse përdorni opsionin e mbitërheqjes (minus), duhet të shikoni me kujdes pasi ndryshimet në normën bazë të interesit mund të ndikojnë në normën e interesit të mbitërheqjes tuaj.

Rritja fatkeqësisht ndikon negativisht edhe në kredi sepse nënkupton edhe rritje të normës variabël të interesit. /Telegrafi/