Rriten kriptovalutat, bitcoin sërish në mbi 37,000 dollarë

Tregu i kriptomonedhave i është rikthyer fitimeve në sesionin e sotëm, me bitcoin që është ngjitur sërish në mbi 37,000 dollarë. Pjesërisht tregu është mbështetur nga dobësimi i dollarit amerikan, që po qëndron në nivelin më të ulët në 3 muajt e fundit. Në fokus të tregjeve është edhe miratimi i mundshëm i fondeve ETF në Shtetet e Bashkuara.

Pavarësisht nga entuziazmi në rritje që fondet e tregtuara në shkëmbim të bitcoin (ETF) do të miratohen së shpejti, disa pionierë të ETF të kriptomonedhave planifikojnë të kundërshtojnë atë që pritet të jetë një betejë e ashpër e industrisë për pjesën e tregut.

Kërkesa për një ETF në bitcoin, e cila do t’i lejonte investitorët me pakicë dhe institucionale të vendosin lehtësisht baste mbi çmimin e kriptomonedhës më të madhe në botë, pritet të tërheqë deri në 3 miliardë dollarë nga investitorët në ditët e para të tregtimit dhe të tërheqë miliarda të tjera më pas. Ndër zhvillimet e tjera, si sot 11 vjet më parë bitcoin përjetoi përgjysmimin e parë të gjenerimit, që ndryshe njihet si “hashrate”.

Reklama e sponzorizuar

Në atë kohë, bitcoin tregtohej me rreth 12 dollarë, ose 308,200% poshtë çmimit aktual prej rreth 37,000 dollarë. Mekanizmi i përgjysmimit ishte programuar në algoritmin e gjenerimit të bitcoin për të kundërvepruar ndaj inflacionit dhe për të ruajtur vlerën.

Ndërsa përgjysmimi i bitcoin rrit ndjeshëm mungesën e kriptomonedhës, cikli i ecurisë së çmimeve është ndikuar historikisht nga përgjysmimet. Vetëm një vit pas përgjysmimit të parë, bitcoin u rrit në gati 1,000 dollarë, ndërsa përgjysmimi i dytë shkaktoi një rritje prej 350% gjatë vitit që pasoi, me BTC që më pas u rrit në nivelet më të larta të të gjitha kohërave prej gati 20,000 dollarë në dhjetor të vitit 2017. Përvjetori i përgjysmimit të parë të bitcoin vjen ndërsa komuniteti pret përgjysmimin e katërt, i cili do të ndodhë më 17 prill 2024.

Megjithatë, përgjysmimi i vitit 2024 nuk do të jetë i fundit, pasi parashikohen në total 34 përgjysmime, pasi të jenë minuar 21 milionë bitcoin në dispozicion. Bazuar në planin aktual, oferta maksimale prej 21 milionë bitcoin do të arrihet rreth vitit 2140. /Scan tv/