Banka e Anglisë kryen pagesat ‘e para në botë’ me blockchain

Fnality, një firmë pagesash me shumicë e bazuar në blockchain, tha të enjten se aksionerët Lloyds Banking Group, Santander dhe UBS kishin përfunduar transaksionet e drejtpërdrejta “të para në botë” që përfaqësojnë në mënyrë dixhitale fondet e mbajtura në një bankë qendrore.

Fnality kërkon të kapërcejë hendekun midis financave kryesore dhe dixhitale për të ulur kohën dhe koston e shlyerjes, menaxhimit të kolateralit dhe kryerjes së pagesave me shumicë në kohë reale për transaksionet e tregut financiar në shkallë globale.

“Krijimi i një sistemi të ri global pagesash të rëndësishëm sistematikisht është një ngjarje që ndodh një herë në gjeneratë,” tha Hyder Jaffrey, drejtor menaxhues për investimet kryesore dhe sipërmarrjet strategjike në UBS.

Reklama e sponzorizuar

Pagesat inauguruese të drejtpërdrejta u bënë në stërlina duke përdorur një “Llogari Omnibus” në Bankën e Anglisë, e prezantuar nga banka qendrore në 2021 për të nxitur inovacionin dhe konkurrencën në pagesa duke lejuar një operator të grumbullojë fondet e pjesëmarrësve.

Mbështetja e transaksioneve me paratë e bankës qendrore ofron siguri për institucionet që kryejnë pagesa.

Goldman Sachs, Barclays, BNP Paribas, BNY Mellon, CIBC, Commerzbank, DTCC, Euroclear, ING, KBC, Mizuho, MUFG Bank, Nasdaq Ventures, Nomura, Sumitomo Mitsui, State Street dhe WisdomTree janë gjithashtu aksionarë në firmosjen globale të Fnality. mbështesin ambiciet ndërkufitare të Fnality, gjatë gjithë kohës.

“Ndërsa hyjmë në vitin 2024, fokusi ynë theksohet në shkallëzimin e operacioneve brenda një kuadri të menaxhuar dhe të miratuar siç përcaktohet nga Banka e Anglisë, dhe duke përparuar në mënyrë të qëndrueshme drejt zhbllokimit të rasteve të reja të përdorimit të tregut,” tha në një deklaratë CEO i Fnality UK Angus Fletcher.

Qëllimi është të krijohet një seri sistemesh pagesash të rregulluara, të bazuara në blockchain për monedhat e tjera kryesore, duke përfshirë dollarin dhe euron, të mbikëqyrura nga bankat qendrore të tyre.

Fnality gjithashtu planifikon të sjellë në bord më shumë banka pjesëmarrëse dhe të shpërndajë shërbime të ndërlidhura si shlyerja e letrave me vlerë dixhitale, repos brenda ditës dhe këmbime FX brenda ditës./Scan tv/