Bankat e BE-së grumbullojnë rezerva të larta pavarësisht rritjes së pagesave

Tamponët e kapitalit, të cilat janë rezerva rezervë të parave të mbajtura nga bankat, janë të pajisura mirë në Bashkimin Europian.

Fondet emergjente të grumbulluara nga dhjetë bankat kryesore të bllokut janë 141.8 miliardë euro mbi nivelet minimale të kërkuara nga rregullatorët, sipas llogaritjeve nga Bloomberg. Kjo krahasohet me tejkalimin e vitit të kaluar prej 146.5 miliardë euro.

Në një raport të EBA-s të botuar këtë javë, Shoqata Evropiane e Bankave (EBA) shqyrtoi gjithashtu tendencat e elasticitetit në vitin deri në qershor 2023, duke deklaruar: “Kërkesat kryesore të bankave mbetën në nivele komode”.

Reklama e sponzorizuar

Tamponët e kapitalit u futën pas krizës financiare të vitit 2008 për të garantuar një sistem bankar global më të fortë dhe një nga kërkesat është që bankat duhet të kenë një raport minimal CET1.

Një raport i përbashkët i kapitalit të nivelit 1 (CET1) shikon se sa kapital bazë ka banka në lidhje me aktivet e saj të ponderuara me rrezik dhe sipas rregullores së njohur si Marrëveshja e Bazelit, bankat janë të detyruara të kenë një raport CET1 prej të paktën 6%.

Kjo siguron që ata të jenë mjaftueshëm të përgatitur për goditje financiare. “Raportet e kapitalit të sektorit bankar të BE-së arritën nivele të reja historike në qershor 2023 pasi bankat raportuan një raport mesatar CET1 prej 16,0%,” thuhet në raportin e ri të EBA.

Megjithatë, pavarësisht mbajtjes së arkës së urgjencës plot, bankat nuk po kursenin as në shpërblimet e aksionarëve.

Në vitin 2022, pagesat e dividentëve dhe kthimet e aksioneve ishin në nivele rekord, me bankat që shpërndanë pothuajse 63 miliardë euro për aksionerët. Kjo është në rritje nga shifra prej 48 miliardë eurosh e parashikuar në fillim të vitit 2022.

Pagesat e mëdha të aksionerëve ishin pjesërisht të mundshme në vitin 2022 falë normave të larta të interesit, të cilat lejuan bankat të merrnin fitime të majme nga kreditë, por efektet e qëndrueshme të normave të larta mund të fillojnë tani.

Për shkak të kostove të mëdha të huamarrjes, huadhënia po vazhdon të ngadalësohet dhe kjo mund të ndikojë në përfitimin në vijim.

Me inflacionin tani duke u ftohur, shumë janë megjithatë duke shpresuar se Banka Qendrore Evropiane do të ulë normat në fillim të vitit të ardhshëm. Mbledhja e radhës e BQE-së për normat e interesit do të mbahet nesër, por analistët presin një vendim pa ndryshim. /Scan tv/