Bankat qendrore në qendër të vëmendjes: Pse kjo javë është vendimtare për tregjet botërore?

Vendimet e politikës monetare nga disa prej bankave qendrore më të mëdha në botë do të jenë në qendër të vëmendjes këtë javë, në sfondin e spekulimeve globale se ato kanë përfunduar me ngritjen e normave bazë të interesit.

Indekset kryesore të aksioneve europiane ishin të sheshta rreth orës 11:00 CET të hënën në mëngjes, me investitorët që monitorojnë nga afër zhvillimet e tregut për javën: Në krye të axhendës janë shifrat më të fundit të inflacionit në SHBA, së bashku me vendimet kryesore të normave të interesit nga disa prej vendeve botërore. bankat qendrore më të rëndësishme, duke përfshirë Rezervën Federale të SHBA (Fed), Bankën Qendrore Europiane (ECB), Bankën e Anglisë (BoE) dhe Bankën Kombëtare të Zvicrës (SNB).

Raporti më i mirë se sa pritej i javës së kaluar për tregun e punës në SHBA nxiti optimizmin e investitorëve për një ulje të butë për ekonominë dhe dërgoi indeksin S&P 500 (i cili gjurmon performancën e aksioneve të 500 kompanive më të mëdha të listuara në SHBA) dhe Nasdaq (indeksi që ndjek kompanitë e teknologjisë ) në nivelet më të larta të mbylljes që nga fillimi i vitit 2022.

Reklama e sponzorizuar

Çmimet e naftës dhe arit ishin negative të hënën në mëngjes, ndërsa kontratat e së ardhmes së naftës së papërpunuar Brent u ulën pak mbi 75,20 dollarë (69,86 euro) për fuçi dhe çmimet e naftës së papërpunuar të Teksasit Perëndimor në SHBA u vendosën në rreth 70,60 dollarë. ‘Slita e tregut’ pritet të nisë të martën kur, ndër treguesit e tjerë, qeveria amerikane do të publikojë raportin e saj për inflacionin konsumator. Shifrat do t’i paraprijnë njoftimit të Fed për lëvizjen e saj të ardhshme të normës së interesit të mërkurën, ku analistët nuk presin një ndryshim të normës.

Një sërë njoftimesh të bankës qendrore do të pasojnë vendimin e Fed këtë javë, me BQE, BoE, SNB dhe banka qendrore e Norvegjisë që do të deklarojnë vendimin e tyre të fundit mbi politikën monetare të enjten. Investitorët në Europë po ndjekin nga afër njoftimin e BQE. Ndërsa banka nuk ka gjasa të ulë normat aktuale të interesit rekord të lartë, konferenca e shtypit pas njoftimit me siguri do të krehet për sugjerime se kur institucioni i drejtuar nga Christine Lagarde do të jetë gati për të lehtësuar kushtet e shtrënguara monetare në Eurozonë.

BQE deri më tani ka mbajtur normat e interesit në nivele rekord për të ndihmuar inflacionin të ngadalësohet në objektivin e tij prej 2%. Nga ana tjetër, ekonomia e BE-së ka vështirësi të rritet për shkak të normave të larta të interesit, të cilat janë të pafavorshme për investime të reja. Shifrat e inflacionit të nëntorit arritën në një nivel të papritur të ngadaltë prej 2.4%, duke rënë ndjeshëm nga 5.3% vetëm tre muaj më parë. Të dhënat e fundit të inflacionit kanë nxitur spekulime se BQE mund të ulë normat më shpejt se sa pritej, megjithëse kjo sigurisht nuk do të jetë përpara fundit të vitit.

Ndërsa nuk ka ndryshime të parashikuara në politikë, sfida më e madhe me të cilën përballet Christine Lagarde është të bindë tregun se ulja e normave nuk do të fillojë ndjeshëm përpara verës së vitit të ardhshëm, duke pasur parasysh gjendjen e keqe të ekonomisë europiane. Humori i së hënës mes investitorëve evropianë është vendosur gjithashtu nga një sondazh i ri që tregon se Eurozona po shkon drejt një recesioni deri në fund të vitit 2023. Ekonomistët e anketuar nga Bloomberg parashikojnë që produkti i brendshëm bruto (PBB) të tkurret me 0.1% në tremujorin e fundit të vitit këtë vit – krejt e kundërta nga ajo që pret Komisioni Evropian.

Takimi përfundimtar i politikës monetare të BoE-së në vitin 2023 do t’u japë gjithashtu investitorëve disa të dhëna se kur do të ulen normat bazë të interesit. Pritshmëria në treg është që kostoja e huamarrjes të qëndrojë në nivelin më të lartë rekord 15-vjeçar prej 5.25% deri në mesin e vitit 2024. Megjithatë, inflacioni tregon shenja të të qenit më këmbëngulës sesa pritej, pasi indeksi i çmimeve të konsumit (CPI) u rrit me 4.6% në 12 muajt deri në tetor 2023. Të dhënat më të fundit të pagave në Mbretërinë e Bashkuar, që pritet të tregojnë një rritje më të ngadaltë të pagave, do të publikohen të martën, e ndjekur nga vlerësimi i së mërkurës se si performoi GDP e Mbretërisë së Bashkuar në tetor.

Disa kompani teknologjike janë planifikuar gjithashtu të raportojnë këtë javë: fitimet e Oracle të hënën si dhe raporti i Adobe të mërkurën do të hedhin dritë mbi sa premtuese janë produktet e tyre cloud dhe AI. Fitimet e Adobe pritet të nxiten nga rritja në produktet e saj të AI. Në tremujorin e kaluar, ajo raportoi një rritje prej 10% të të ardhurave dhe një fitim të madh 4,09 dollarë për aksion, me aksionet që u rritën në nivelet e tyre më të mira që nga dhjetori 2021 në javët e fundit. /Scan tv/