Banka Qendrore e Zvicrës ul normën e interesit për herë të dytë radhazi

Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) njoftoi të enjten uljen e dytë radhazi të normës së interesit, pasi u bë në mars banka e parë qendrore perëndimore që uli kostot e huamarrjes që ishin rritur për të luftuar inflacionin, përcjell albinfo.ch.

SNB tha në një deklaratë se po ulte normën bazë me 0.25 pikë përqindjeje, në 1.25 për qind.

Banka gjithashtu uli parashikimin mesatar vjetor të inflacionit për vitin 2024 në 1.3 për qind nga 1.4 për qind më parë.

Reklama e sponzorizuar

“Presioni bazë inflacionist është ulur sërish në krahasim me tremujorin e mëparshëm”, thuhet në deklaratë.

“Me uljen e sotme të normës së politikës SNB, SNB është në gjendje të ruajë kushtet e përshtatshme monetare”.

Analistët ishin të ndarë nëse banka do të ulte përsëri normat apo do të qëndrojë e qetë pasi inflacioni ishte rritur sërish në prill dhe maj, duke arritur në 1.4 për qind, pasi ra në 1.0 për qind në mars.

Bankat qendrore në mbarë botën rritën kostot e huamarrjes në vitet e fundit për të kontrolluar inflacionin, i cili u rrit kur ekonomitë dolën nga bllokimet e pandemisë Covid dhe u përshpejtuan pasi prodhuesi i energjisë Rusia pushtoi fuqinë bujqësore Ukrainën në fillim të shkurtit 2022.

Që nga vendimi i SNB në mars, Banka Qendrore Evropiane ndoqi shembullin në qershor, ndërsa Rezerva Federale e SHBA pritet të prezantojë vetëm një ulje të normës më vonë këtë vit.

Banka e Anglisë pritet gjerësisht të mbajë normat e saj të pandryshuara më vonë të enjten, një vendim i ngjashëm i marrë nga banka qendrore e Norvegjisë më herët gjatë ditës.