“Gabimi më i madh në historinë bankare” – Citibank i dërgon aksidentalisht 900 milion dollarë kompanisë në vend të 8 milionëve

Pas kryerjes së një prej “gabimeve më të mëdha në historinë bankare”, Citibank nuk do të lejohet të rimarrë gati 500 milion dollarë që u dha aksidentalisht huadhënësve të Revlon, vendosi Gjykata e Qarkut në SHBA.

Citibank, e cila po vepronte si agjent i huasë së Revlon, synonte të dërgonte rreth 8 milion dollarë në pagesa interesi për huadhënësit e kompanisë kozmetike. Në vend të kësaj, Citibank rriti aksidentalisht gati 100 herë atë shumë, duke përfshirë 175 milion dollarë në një fond mbrojtës. Në tërësi, banka u dërgoi aksidentalisht 900 milion dollarë huadhënësve të Revlon.

Disa huadhënës i kthyen paratë, por të tjerët jo. Citibank paraqiti një gjyq në gusht duke kërkuar kthimin e fondeve të saj, por ende nuk ka marrë 500 milion dollarë nga 10 firma këshilluese investimesh pas transferimit aksidental.

Reklama e sponzorizuar

Ligji zakonisht ndëshkon ata që shpenzojnë para të depozituara aksidentalisht në llogaritë e tyre. Transferimet aksidentale janë të zakonshme në epokën dixhitale, por ligji i Nju Jorkut ka përjashtime nga ky rregull, i njohur si “mbrojtja e shkarkimit për vlerën”.

Nëse përfituesi ka të drejtë për paratë dhe nuk e dinte që ato ishin lidhur në mënyrë aksidentale, ata mund t’i mbajnë ato. Huadhënësit e Revlon thanë se besonin se Citibank po instalonte parapagimet për një kredi. Mbi të gjitha, paratë e lidhura aksidentalisht ishin shuma e saktë “në qindarkë” që u detyrohej atyre Citibank, megjithëse kredia nuk ishte vendosur të maturohej për mjaft kohë.

Gjykata vendosi që huadhënësit ishin të justifikuar duke besuar se pagesa ishte e qëllimshme. Vetë Citibank nuk e kuptoi madhësinë e gabimit të saj deri gati një ditë më vonë.

“Të besosh se Citibank, një nga institucionet më të sofistikuara financiare në botë, kishte bërë një gabim që nuk kishte ndodhur kurrë më parë, me një shumë prej gati 1 miliard dollarësh do të kishte qenë iracionale në kufi”, thuhej në dokumentin e gjykatës.

Vendimi i gjykatësit përdori biseda të brendshme midis punonjësve të HPS si provë e mëtejshme se kreditorët nuk kishin ide se instalimet elektrike ishin gabim derisa Citibank dërgoi njoftime.

Huadhënësit nuk mund të marrin paratë. Meqenëse ankimi është një mundësi, një urdhër ndalimi i përkohshëm është ende në fuqi.

“Ne nuk pajtohemi plotësisht me këtë vendim dhe synojmë të apelojmë. Ne besojmë se kemi të drejtë për fondet dhe do të vazhdojmë të ndjekim një rikuperim të plotë të tyre,” tha Citigroup në një deklaratë.

Pandemia ka dëmtuar markat e përbërjes si Revlon (REV), aksionet e të cilave tregtojnë më shumë se 40% më pak se një vit më parë. /Scan tv/