Kriptomonedha më e re në treg që po rritet me shpejtësi

Kriptovalutat

‘Internet Computer’, një kriptomonedhë që sapo u publikua tani ka një vlerë tregu prej rreth 35.8 miliardë dollarë, sipas CoinMarketCap, duke u tregtuar me rreth 289 dollarë.

Vlera e tregut u rrit në mbi 90 miliardë dollarë (me një çmim prej rreth 731 dollarë), por brenda disa minutash çmimi ra, duke arritur deri në 18 miliardë dollarë (me çmim rreth 146 dollarë).

Themeluesit e kriptomonedhës, Fondacioni Dfinity, synojnë që Internet Computer të bëhet, në fakt, një version i decentralizuar i internetit.

Reklama e sponzorizuar

Blockchain i kriptomonedhës përdor kontrata të zgjuara, ashtu si bën blockchain Ethereum, të cilat mund të fuqizojnë një numër aplikacionesh dhe platformash.

Për shembull, dikush mund të ndërtojë aplikacione të decentralizuara si aplikacionet DeFi (aka financa e decentralizuar). Aplikacionet DeFi rikrijojnë sistemet tradicionale financiare me kriptovalutë. Për më tepër, zhvilluesit mund të ndërtojnë uebfaqe dhe shërbime të tjera në internet, si mediat sociale ose aplikacionet e mesazheve, duke përdorur blockchain-in e kësaj kriptomonedhe.

Por, ndryshe nga Ethereum, Dfinity thotë se bllok-zinxhiri i kompjuterit në internet funksionon shumë më shpejt dhe është më pak i kushtueshëm, duke krahasuar shpejtësinë dhe aftësitë e tij me internetin për shkak të mënyrës së instalimit.

“Kompjuteri i Internetit’ punon në një mënyrë shumë të ndryshme se çdo sistem tjetër,” i tha kohët e fundit Dominic Williams, themeluesi dhe shkencëtari kryesor në Fondacionin Dfinity. “Sot, shumë blockchains drejtohen kryesisht në re. Kompjuteri i Internetit funksionon tërësisht në pajisje të dedikuara që janë instaluar nga palë të pavarura në të gjithë botën. ”

Ai mund të funksionojë me shpejtësi në internet dhe mund të rrisë kapacitetin e tij me kërkesën, tha ai.

Williams vuri në dukje se me internetin tradicional, zhvilluesit ose përdoruesit mund të mbështeten në programe të zhvilluara tashmë nga kompani të mëdha të teknologjisë. Por me ‘kompjuterin në internet’, përdoruesit mund të krijojnë aplikacionet e tyre ose faqet e internetit në bllokun e tij, i cili nuk drejtohet nga asnjë entitet pasi është i decentralizuar, tha ai.

Projekti Kompjuter i Internetit mblodhi më shumë se 120 milion dollarë nga investitorë si Andreessen Horowitz dhe Polychain Capital.

Megjithëse vlera e saj e tregut u bë titull kryesor, e ardhmja e suksesit të saj do të mbetet për t’u parë.

Që nga debutimi i tij, shenja e Internet Computer ka parë paqëndrueshmëri të çmimeve, e cila është e zakonshme me kriptovalutën. Ndërsa çmimi mund të vendoset kur kalon koha, kompjuteri i Internetit përballet me konkurrencë nga blockchains të tjerë duke përdorur kontrata të zgjuara, duke përfshirë Ethereum, veçanërisht pasi Ethereum pëson azhurnimin e tij në Ethereum 2.0 – dhe Cardano.

Kompjuterët e Internetit aktualisht renditen në vendin e 9-të midis 10 kriptomonedhave më të mira. Ether, kriptomonedha e mundësuar nga Ethereum, është në Nr. 2 me një vlerë tregu prej rreth 493 miliardë dollarë./Scan tv/