Frangu zviceran, unik dhe më i njohuri në mbarë botën për stabilitetin e tij

Valuta e Zvicrës- Franga

Për një vend relativisht të vogël, shteti i Zvicrës është vendi më i sigurt në gjithë botën. Edhe monedha e saj, frangu zviceran është unik dhe e njohur në mbarë botën për stabilitetin e tij.

Albinfo.ch ju sjell disa fakte interesante të frangave zvicerane që duhet të dini:

Frangu është një monedhë zyrtare në tri vende

Reklama e sponzorizuar

Frangu zviceran është monedha zyrtare dhe tenderi ligjor në Zvicër dhe Lihtenshtajn, si dhe është një mjet ligjor në eksklavën italiane të Campione d’Italia. Disa kantone pranojnë Euro për pagesa të caktuara, por ato do të kthejnë ndryshimin tuaj në franga zvicerane.

Franga zvicerane zyrtare u krijua më 1850

Frangu zyrtar zviceran që e njohim sot, megjithatë, u prezantua vetëm në 1850 për shkak se shumica e parave që qarkullonin deri atëherë ishin të huaja. Kushtetuta Federale Zvicerane specifikoi në 1848 se paratë në Zvicër do të lëshoheshin vetëm nga qeveria federale, e ndjekur dy vjet më vonë nga Akti Federal i Monedhave, i cili rrjedhimisht krijoi frangën zvicerane në maj 1850.

CHF, Simboli zyrtar i valutës së Zvicrës

Simboli i frangut zviceran “CHF” është një shkurtim që qëndron për emrin latin të vendit “Confoederatio Helvetica” dhe “F” do të thotë “frang”. Shkurtesa “Fr.” shpesh përdoret gjithashtu si simbol. Sidoqoftë, forma latine e monedhës u krijua si forma zyrtare për shkak se Zvicra ishte një vend shumëgjuhësh (gjermanisht, frëngjisht, italisht, romanisht), kështu që ata zgjedhin neutralitetin gjuhësor.

Frangu u lidh me argjend dhe ar

Midis 1865 dhe 1920, Zvicra formoi Bashkimin Monetar Latine së bashku me Belgjikën, Francën dhe Italinë, të cilat lidhën të gjitha monedhat e tyre të veçanta me çmimin e argjendit. Më vonë, në vitet 1970, çmimi u lidh me çmimin e arit deri në vitin 2000.

Frangu zviceran është frangu i vetme e mbetur në Evropë

Zvicra është i vetmi vend që ende lëshon dhe përdor franga në Evropë. Vendet e tjera evropiane që më parë kishin përdorur franga si monedhën e tyre zyrtare: Franca, Belgjika dhe Luksemburgu, përfundimisht miratuan Euron. Zvicra dhe Lihtenshtajni nuk janë pjesë e Bashkimit Evropian, kjo është arsyeja pse ata nuk janë konvertuar në monedhën Euro.

Frangu zviceran konsiderohet si një ‘strehë e sigurt’

Frangu zviceran thuhet se është një ‘monedhë e sigurt’. Ky është një term i përdorur në financa për të treguar një investim që pritet të ruajë ose rrisë vlerën e tij me kalimin e kohës. Franga zvicerane e fitoi këtë titull për shkak të qeverisë dhe sistemit financiar të qëndrueshëm në Zvicër. Bankat zvicerane njihen si më të qëndrueshme në industri për shkak të likuiditetit dhe praktikave të tyre të sigurta, duke nxitur kështu shumë investitorë, gjë që rrjedhimisht rrit kërkesën për frangën zvicerane.

Zvicra ka gjashtë kartëmonedha

Seria e fundit (e 9-të) e kartëmonedhave zvicerane lëshoi ​​gjashtë kartëmonedha: kartëmonedhën prej 10 frangash së bashku me 20, 50, 100, 200 dhe kartëmonedhën më të madhe 1000 franga. Kartëmonedha me 1000 franga u lëshua në mars 2019 dhe është ndër kartëmonedhat me vlerën më të lartë në botë. Deri në Dhjetor 2020, kjo kartëmonedhë vlerësohet në 1,132.83 USD ose 927.90 Euro. Kjo është veçanërisht interesante pasi vendet evropiane ndaluan prodhimin e kartëmonedhës me vlerën më të lartë 500 Euro në 2016 për shkak të përdorimit të paligjshëm të saj për pastrim parash, evazion fiskal dhe financim të terrorizmit.

Zviceranët ende duan para të gatshme

Nënkryetari i Bankës Kombëtare Zvicerane Fritz Zurbruegg komentoi nevojën në rritje për para, pavarësisht faktit se dikush do të mendonte se do të ulet për shkak të popullaritetit në rritje të pagesës përmes kartave të kreditit. Pas shpalljes së kartëmonedhës prej 1000 Frangash, Zurbruegg theksoi se “Paraja është ende shumë e popullarizuar në Zvicër; është një fenomen kulturor”.