Kreativiteti në jetën e përditshme- Efekti “Butterfly”

Efekti Butterfly është një teori që filloi me një shkencëtar të quajtur Johann Gottlieb Fichtein The Vocation of Man (1800). Ai thotë se “nuk mund të hiqnit asnjë kokërr rërë nga vendi i saj pa ndryshuar diçka në të gjitha pjesët e tërësisë së pamatshme” (Wikepedia).

Shkruan: Liridon Alidemaj, ekspert i Burimeve Njerëzore

Teoria u ekzaminua nga shkencëtarë të tjerë kryesisht në lidhje me motin gjatë viteve në vijim dhe në kohët e fundit.

Reklama e sponzorizuar

Ray Bradbury eksploroi këtë koncept në librin e tij të trilluar “A Sound of Thunder”, një histori e shkurtër e vitit 1952 rreth udhëtimit në kohë. Ky koncept u hetua edhe më tutje nga E.N. Lorenz, i cili propozoi një model matematik për mënyrën se si lëvizjet e vogla në shkallën e atmosferës arrijnë deri në lëvizje më të mëdha.

Njerëzve i ka pëlqyer kjo ide, dhe e kanë lënë imagjinatën e tyre të fluturoj e lirë. Për shembull, a mund të ndikojë goditja e krahëve të një zogu në Kanada në motin në Teksas të Amerikës?

Kjo teori u bë e njohur si efekti “Butterfly”, që do të thotë efekti flutur. Flutura është bërë më shumë si metaforë për gjërat e vogla që ndikojnë.

A do të ndikojë në mjedis riciklimi në shtëpinë tuaj? A do të ndikojë më shumë ecja dhe përdorimi i makinës në cilësinë e ajrit me kalimin e kohës?

Zbatimet e fundit të kësaj teorie kanë qenë në lidhje me njerëzit dhe sjelljen e tyre. Nëse i bëni një mirësi dikujt sot, a do të ndikojë nesër? Ka shumë debate për tërë këtë teori dhe ajo është riemërtuar si një koncept ‘Paguaje paraprakisht’. Jini mirë tani sepse do të ndikojë në të ardhmen tuaj.

A e besoni këtë teori?

Opinionet ndryshojnë, por prirem të pajtohem me efektin “Butterfly”. Për shembull, imagjinoni se jeni bllokuar në trafik. Ju jeni në korsinë e djathtë dhe kjo korsi duhet të bashkohet në të majtë sepse ka ndërtim në anë të rrugës. Ju prisni me durim që makina në të majtë t’ju lejojë të futeni. Asnjë makinë e vetme nuk ju lejon të hyni për rreth dhjetë minuta.

Si ndihesh? A do të shkoni në shtëpi dhe do ta tregoni këtë histori me një kthesë se si njerëzit janë kaq të pasjellshëm?

Fëmijët tuaj do ta dëgjojnë këtë dhe do ta marrin. Bota është jo e mirë.

Një skenar tjetër tregon se ju prisni në radhë për t’u bashkuar, por ju prisni vetëm një minutë apo më shumë. Si ndihesh? Ju shkoni në shtëpi dhe tregoni këtë histori. Fëmijët tuaj marrin mesazhin se njerëzit janë të mirë dhe të dobishëm. Bota juaj po duket më mirë dhe e tyre gjithashtu. Këta shembuj tregojnë se ngjarje të vogla çdo ditë ndikojnë jo vetëm ju por të gjithë rreth jush.

Imagjinoni efektet që u ndodhin qindra njerëzve dhe ndryshojnë qëndrimet. Po e ekzagjeroj? Ndryshimi fillon me ju. Si mund ta zbatoni këtë në praktikën tuaj artistike?

Sipas Fichte, dinamikat, edhe ato të vogla mund të ndikojnë në ndryshimin afatgjatë. Çfarë ndryshimi afatgjatë doni? Dëshironi të fitoni më shumë para? Dëshironi më shumë kohë për pikturë? Dëshironi që reputacioni juaj si instruktor arti të rritet? Hapi 1 është që ju të vendosni se çfarë dëshironi me të vërtetë. Shkruani tre artikuj që dëshironi vërtet për praktikën tuaj artistike.

Bëni katër kolona për secilin artikull. Kolona një është ajo që ju doni të bëni. Për shembull, doni të keni më shumë shfaqje për punën tuaj? Nën kolonën 2 është vendi ku ju doni të tregoni. Kolona 3 është data kur ata marrin propozime. Kolona 4 është kur merrni formularin e aplikimit dhe e plotësoni atë. Bërja e kolonave si kjo ju çon të ndërmerrni veprime që do t’ju çojnë në arritjen e qëllimit tuaj.

Ky është efekti juaj Butterfly. Veprimi i vogël për të bërë një seri kolonash që rendisin qëllimet tuaja është si krahët e vegjël të fluturave që bëjnë mjaft erë për të krijuar përfundimisht një uragan poshtë vijës. Veprimet tuaja të vogla drejt qëllimit tuaj do t’ju çojnë të tregoni në galeritë që dëshironi poshtë vijës. Besimi në vetvete është thelbësor por më i rëndësishëm se kaq është gatishmëria për të ndërmarrë veprime.

Veprimi flet më shumë se fjalët. A jeni të gatshëm të lani krahët si flutura? Kjo është pyetja. Nëse përgjigjja është po, do të arrini rezultate të shkëlqyera. Por, do të duhet kohë. Këmbëngulja është gjithashtu çelësi i suksesit. Rrahja vazhdimisht e krahëve do t’ju çojë në arritjen e qëllimeve tuaja. A jeni të gatshëm të provoni? Shpresoj se kjo ju ndihmon.