Turqia rrit çmimet e gazit dhe energjisë elektrike

Turqia importon pothuajse të gjitha nevojat e saj për energji, duke e lënë atë të pambrojtur ndaj rritjeve të mëdha të çmimeve të vërejtura këtë vit, dhe rritja e kostove botërore të energjisë në muajt e fundit rriti ndjeshëm faturën e importit.

Inflacioni i përgjithshëm prej të paktën 70% dhe dobësia e lirës janë bërë një dhimbje koke e madhe për Presidentin Tajip Erdogan përpara zgjedhjeve të vendosura për në mesin e vitit 2023, me sondazhet që tregojnë mbështetje në rënie për të dhe Partinë e tij në pushtet AK lidhur me tendosjet ekonomike.

Çmimet e gazit natyror u rritën me 30% për familjet, me 16,3% për gazin e përdorur në prodhimin e energjisë elektrike dhe me 10,2% për gazin e përdorur në industri, tha importuesi shtetëror i energjisë BOTAS.

Reklama e sponzorizuar

Kjo pason një rritje prej 35% të çmimit të gazit për familjet në prill. Ai tha se rritjet globale të çmimeve nuk ishin përcjellë në të njëjtin nivel tek konsumatorët turq dhe rritjet e fundit ishin krijuar për të mbajtur ndikimin tek konsumatorët në një nivel minimal.

Më vete, autoriteti rregullator i tregut të energjisë ngriti çmimet e energjisë elektrike nga 15% në 25%, sipas Gazetës Zyrtare.

Inflacioni vjetor arriti në 70% në prill dhe maj të dhënat pritet të premten. Pritet të jetë rritur në 76.55% për shkak të çmimeve të larta të energjisë dhe ushqimeve dhe dobësimit të lirës, me parashikimin e fundit të vitit në 63.5%, sipas një sondazhi të Reuters.

Lira ishte e sheshtë në 16.4275 në 0757 GMT, duke u dobësuar 20% këtë vit, përveç një rrëshqitjeje prej 44% në 2021 pas një serie uljesh joortodokse të normave të interesit të kërkuara nga Erdogan.

Të dhënat e të mërkurës treguan se aktiviteti i prodhimit turk u tkurr për një muaj të tretë me radhë në maj, pasi prodhimi dhe porositë u ngadalësuan mes kërkesës së heshtur dhe presioneve të vazhdueshme të çmimeve.

Rritjet e çmimit të gazit fillimisht u panë duke e shtyrë indeksin e çmimeve të konsumit (CPI) me 50 pikë bazë dhe rritja e çmimit të energjisë elektrike u pa duke kontribuar me 35 pikë bazë, sipas llogaritjeve nga tre ekonomistë.

Gazi natyror ka një peshë prej 1.55% në IÇK, ndërsa energjia elektrike 2.32%. /Scan tv/