Një vit lufte në Europë: Si u ‘rrotulluan’ çmimet e dollarit, energjisë dhe ushqimeve?

Pushtimi rus i Ukrainës ka prishur ekonomitë dhe tregjet në mbarë botën, nga çmimet e energjisë dhe ushqimeve te bankat europiane, stoqet e tregjeve në zhvillim dhe monedha ruse.

Më poshtë janë pesë nga pikat kryesore që tregojnë se si konflikti më i madh i Europës që nga Lufta e Dytë Botërore ka formësuar tregjet financiare globale në 12 muajt e fundit:

1- Ka shumë arsye pse mbreti i monedhave Dollari, qëndroi suprem vitin e kaluar dhe njëra është statusi i tij si streha e fundit e sigurt në kohë pasigurie. Pasojat ekonomike të luftës, e cila goditi fort monedhat si euro, ngriti gjithashtu dollarin. Karta e gjelbër ka rënë nga nivelet më të larta të shtatorit, por është ende 8% në rritje kundrejt një shporte valutash që nga fillimi i konfliktit.

Reklama e sponzorizuar

Megjithatë, ndikimi në strehë të tjera të sigurta, siç janë obligacionet e qeverisë, është i ndërlikuar. Po, çmimet e obligacioneve amerikane dhe europiane u rritën në ditët pas pushtimit të Rusisë, ndërsa investitorët kërkuan siguri në asete me cilësi të lartë.

Por shpejt ato ranë dhe yield-et u rritën pasi lufta shkaktoi një goditje energjetike dhe inflacioni u rrit, ndërsa bankat qendrore u përgjigjën me rritje agresive të normave. Rendimenti 10-vjeçar i Bund-it të Gjermanisë është rritur në 2.4% nga vetëm 0.2% në 23 shkurt 2022.

2- Lufta në Ukrainë solli me vete një krizë energjetike si asnjë tjetër. Rihapja pas COVID-19 kishte çuar tashmë çmimet për çdo gjë nga nafta te qymyri e deri te gazi natyror në nivele më të larta. Por kur tanket ruse hynë në Ukrainë në fund të shkurtit, çmimet europiane të gazit natyror u rritën me pothuajse 400% në dy javë. Deri në gusht, ato ishin 700% më të larta se një vit më parë.

Para luftës, Rusia furnizonte mbi 30% të gazit të Europës, shumica e tij përmes një rrjeti tubacionesh, mijëra kilometra të gjatë. Sapo goditën sanksionet perëndimore, rrjedhat e gazit u thanë. Çmimet e energjisë u rritën, duke sjellë kërcënimin e ndërprerjeve, recesionit dhe një kalimi shqetësues në burime më të ndotura të karburantit.

Fatmirësisht, dimri ka rezultuar i butë dhe Europa ka gjetur furnizues të tjerë, duke e kthyer çmimin e gazit në rreth 50 MWh, më i ulëti i tij që nga gushti 2021. Por, ka një vonesë prej rreth 6-9 muajsh midis asaj që ndodh në tregun me shumicë dhe asaj që ndodh për faturat e konsumatorëve, që do të thotë se rritja ndëshkuese e gushtit të kaluar në pothuajse 350 MWh, ekuivalente me një çmim të naftës mbi 200 dollarë për fuçi, nuk ka filluar as të ‘kafshojë’.

3- Çmimet e ushqimeve, të cilat tashmë ishin në rënie në 2021 pas COVID-19, kërcyen përsëri pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia nga frika e mungesave dhe ndërprerjeve në tregtinë e Detit të Zi. Vitin e kaluar, indeksi mesatar i çmimeve të agjencisë së ushqimit të OKB-së arriti nivelin e tij më të lartë në rekord, me 14.3% më shumë se një vit më parë. Indeksi kishte fituar tashmë 28% në 2021.

Kostot më të larta të energjisë dhe të inputeve, moti i pafavorshëm dhe kërkesa e vazhdueshme e fortë globale për ushqime po shtojnë presionin nga ndërprerjet e rëndësishme të tregut. Gjatë gjithë vitit 2022, katër nga pesë nën-indekset ushqimore – drithërat, mishi, qumështi dhe vajrat vegjetale – arritën nivele rekord.

Presionet e çmimeve të ushqimeve po lehtësohen, por kjo nuk e zbut goditjen për shumë vende në zhvillim, ku çmimet e ushqimit dhe energjisë përbëjnë një pjesë më të madhe të shpenzimeve. Goditjet që lidhen me pandeminë COVID-19 dhe luftën në Ukrainë nënkuptojnë se bota nuk ka gjasa të përmbushë një synim afatgjatë për t’i dhënë fund varfërisë ekstreme deri në vitin 2030, ka paralajmëruar Banka Botërore.

4- Viti i kaluar ka parë luhatje të egra për monedhën ruse – një rënie prej më shumë se 50% pas pushtimit në nivelet më të ulëta rekord në mars, e ndjekur nga një rritje prej më shumë se 200% në nivelin më të lartë shumëvjeçar në qershor falë rritjes së çmimeve të energjisë, kufizimeve të FX dhe banka qendrore rrit normat e interesit. Dymbëdhjetë muaj më vonë, rubla është kthyer gjerësisht në mesataren e saj 12 mujore të paraluftës.

Rusia dëshiron një rubla më të dobët për të rritur të ardhurat nga hidrokarburet, gjë që po ndihmon në mbylljen e një deficiti buxhetor në rritje dhe rritjen e shpenzimeve të brendshme për shkak të kostos së lartë të luftës në Ukrainë. Por ajo po përpiqet gjithashtu të forcojë financat e saj duke shitur rezervat e saj valutore dhe filloi ndërhyrjet për herë të parë në pothuajse një vit në janar. Moska dogji 38 miliardë dollarë të fondit të saj të ditëve me shi, Fondit Kombëtar të Pasurisë, vetëm në dhjetor për të mbuluar deficitin e saj.

Presioni i ri mbi monedhën mund të vijë nga sanksionet: anëtarët e BE pritet të miratojnë një paketë të 10-të rreth përvjetorit.

5- Bankat europiane u prishën kur Rusia pushtoi Ukrainën. Që atëherë, ato që kanë shkurtuar lidhjet kanë tejkaluar performancën dhe ato që kanë vazhduar po shohin aksionet e tyre marrin një goditje në mënyrë konstante. Aksionet e Raiffeisen Bank International pësuan rënien e tyre më të keqe ditore që nga fillimi i luftës të hënën, pasi huadhënësi austriak tërhoqi vëmendjen e zyrtarëve të sanksioneve të SHBA-së për biznesin e tij rus. Aksionet e Raiffeisen, të ngulitura thellë në sistemin financiar të Rusisë, kanë rënë me mbi 40% që nga fillimi i vitit 2022.

Societe Generale e Francës shiti biznesin e saj rus Rosbank në maj, duke marrë një goditje prej 3 miliardë euro (3.18 miliardë dollarë). UniCredit e Italisë uli ekspozimin e saj ndërkufitar ndaj Rusisë me dy të tretat, por ende zotëron një nga 15 huadhënësit kryesorë të Rusisë. Ajo është zotuar të shkurtojë praninë e saj, gjë që ka siguruar investitorët. Aksionet e SocGen dhe UniCredit kanë rikuperuar nga goditja e pas pushtimit. /Scan tv/