Ndryshimet klimatike rrisin inflacionin – Kriza e kostos së jetesës “shtyu” 71 milionë njerëz të tjerë në varfëri

Bloomberg Best of the Year 2019: A man tends to vegetables in a field as emissions rise from nearby cooling towers of a coal-fired power station in Tongling, Anhui province, China, on Wednesday, Jan. 16, 2019. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Rritja e temperaturave mesatare mund të rrisë inflacionin vjetor të ushqimeve deri në 3.2% në vit dhe inflacionin e përgjithshëm deri në 1.18% në vit deri në vitin 2035, sipas një studimi të ri nga Instituti Potsdam për Kërkimin e Ndikimit Klimatik.

Në studim, shkencëtarët vëzhguan se si faktorët klimatikë, si temperaturat e larta dhe reshjet ekstreme, kanë ndikuar në inflacion në të dhënat historike, por ata nuk dhanë detaje se cilët artikuj ushqimorë mund të prekeshin më shumë.

Duke analizuar mbi 27.000 vëzhgime të të dhënave historike, u zbulua se rritja e temperaturave mund të rrisë çmimet e ushqimeve, veçanërisht në rajonet dhe stinët e nxehta. Në kushtet e ardhshme klimatike, këto ndikime mund të bëhen të mëdha, afërsisht 1-3% pikë në vit mbi inflacionin e ushqimeve deri në vitin 2035, duke kërcënuar stabilitetin e çmimeve të bankave qendrore si BQE e cila synon të mbajë inflacionin nën 2%.

Reklama e sponzorizuar

Ndërkohë, inflacioni total mund të rritet me 0.32 – 1.18% çdo vit mesatarisht në nivel global, zbuloi studimi. Çmimet në rritje ose të paqëndrueshme kërcënuan mirëqenien ekonomike dhe njerëzore, si dhe stabilitetin politik, vuri në dukje raporti, duke cituar se kriza e kostos së jetesës 2021-2022 shtyu 71 milionë njerëz të tjerë në varfëri në të gjithë botën, sipas OKB-së. Inflacioni i ushqimeve dhe inflacioni total pritet të ndikohen nga ngrohja globale si në vendet me të ardhura më të larta ashtu edhe në ato me më të ulëta.

Inflacioni rritet kur temperaturat rriten dhe kjo vihet re më shumë në verë dhe në rajone të nxehta. Për këtë arsye, sipas studimit, jugu global, veçanërisht Afrika dhe Amerika e Jugut, do të preken më shumë. Sipas raportit, një rritje prej 1 gradë Celsius në temperaturën mesatare mujore ka një ndikim tek çmimet deri në një vit, ashtu si reshjet e tepërta, por ndikimet në çmime janë vetëm afatshkurtër kur ato rrjedhin nga thatësira e tepërt.