Sa kushton kilogrami i kivit në Kosovë?

Kivi
Fruti i Kivit

Kivi, një pemë inetresante topikale, e dëshmuar për vlera ushqyese, tashmë e sa vite ka zënë të konsumohet reletivisht shumë edhe në vendin tonë kontinental.

Kivi, ka origjinën nga Lindja e largëtm dhe si vend ku kultivohet dhe rritet shumë dhe në plantacione të maëdha është Zelanda e Re, por kultivohet me shumicë edhe në shumë vende të tjera me klimë të ngrohtë.

Në vitet e fundit, shumë kopshtar tanë, sidomos në anën e Dukagjinit kanë kultivuar nga disa fidan të kivit, dhe është dëshmuar se mund të rritet dhe të jap fruta edhe në anët tona, me klimë qind për qind kontinentale.

Reklama e sponzorizuar

Këta kultivues kanë shijuar frutat e kivit të rritur në oborret e tyre.

Mirëpo, sidoqoftë, kivi, e tërë sasia për tregun e Kosovës, importohet, kryesisht nga shtetet me klimë të ngrohtë.

Aktualisht nëpër markete në vend, një pako me kivi kushton 99 centë, ndërkohë që kilogrami i tij shitet për 2 euro e 19 centë.

Sipas shitësve nëpër markete e tregje, kivi importohet nga Greqia dhe se kërkesa për të nuk është edhe aq e lartë, mirëpo shitet. Siç thonë ata, kivi e ka sezonën në dimër dhe se shitet më shumë gjatë asaj kohë, ndonëse edhe çmimi në atë periudhë është më i arsyeshëm.

Ndryshe, siç theksojnë ata, kivi është një nga pemet që nuk është i qendrushëm dhe se prishet shumë shpejtë pavarsisht se në çfarë temperature është.

Kivi kultivohet në Shqipëri, sidomos në zonën Lushnjë – Fier, në rajonin Tiranë – Durrës, por edhe në Vaun e Dejës dhe Pogradec.(Blendrita Avdiu)/Buletini Ekonomik/