A përbën një kërcënim për sistemin financiar rrëzimi i kriptomonedhave?!

Kriptovalutat

Të martën, bitcoin ra shkurtimisht nën 30,000 dollarë për herë të parë në 10 muaj, ndërsa kriptovalutat në përgjithësi kanë humbur rreth 800 miliardë dollarë në vlerën e tregut në muajin e kaluar, sipas faqes së të dhënave CoinMarketCap, pasi investitorët shqetësohen për shtrëngimin e politikës monetare. Krahasuar me ciklin e fundit të shtrëngimit të Fed, i cili filloi në 2016, kripto është një treg shumë më i madh, duke ngritur shqetësime për ndërlidhjen e tij me pjesën tjetër të sistemit financiar.

SA I MADH ËSHTË TREGU I KRIPTOVALUTAVE?

Në nëntor, kriptomonedha më e njohur, bitcoin, arriti nivelin më të lartë të të gjitha kohërave prej më shumë se 68,000 dollarë, duke e çuar vlerën e tregut të kriptove në 3 trilion dollarë, sipas CoinGecko. Kjo shifër ishte 1.51 trilion dollarë të martën. Bitcoin përbën gati 600 miliardë dollarë të kësaj vlere, e ndjekur nga ethereum, me një kapak tregu 285 miliardë dollarë.

Megjithëse kriptovalutat kanë pasur rritje shpërthyese, tregu është ende relativisht i vogël. Tregjet e aksioneve në SHBA, për shembull, kanë vlerë 49 trilion dollarë, ndërsa Shoqata e Industrisë së Letrave me Vlerë dhe Tregjeve Financiare ka përcaktuar vlerën e papaguar të tregjeve me të ardhura fikse të SHBA në 52.9 trilion dollarë në fund të vitit 2021.

Reklama e sponzorizuar

KUSH ZOTËRON DHE TREGTON KRIPTOVALUTA?

Kriptomonedha filloi si një fenomen i shitjes me pakicë, por interesi institucional nga bursat, kompanitë, bankat, fondet mbrojtëse dhe fondet e përbashkëta po rritet me shpejtësi.

Ndërsa të dhënat për përqindjen e investitorëve me pakicë kundrejt investitorëve institucionalë në tregun e kriptove janë të vështira për t’u gjetur, Coinbase, shkëmbimi më i madh i kriptomonedhave në botë, tha se investitorët institucionalë dhe ata me pakicë përbënin secili rreth 50% të aktiveve në platformën e tij në tremujorin e katërt. Klientët e saj institucionalë tregtuan 1.14 trilion dollarë në kripto në 2021, nga vetëm 120 miliardë dollarë në 2020, tha Coinbase.

Shumica e bitcoin dhe ethereum në qarkullim mbahen nga disa të zgjedhur. Një raport i tetorit nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike (NBER) zbuloi se 10,000 investitorë bitcoin, si individë ashtu edhe subjekte, kontrollojnë rreth një të tretën e tregut të bitcoin dhe 1,000 investitorë zotërojnë afërsisht 3 milionë tokena bitcoin. Përafërsisht 14% e amerikanëve u investuan në asete dixhitale që nga viti 2021, sipas hulumtimit të Universitetit të Çikagos.

A MUND TË LËNDOJË SISTEMIN FINANCIAR NJË RRËZIM I KRIPTOVE?

Ndërsa tregu i përgjithshëm i kriptove është relativisht i vogël, Rezerva Federale e SHBA-së, Departamenti i Thesarit dhe Bordi Ndërkombëtar i Stabilitetit Financiar kanë shënuar monedhat e qëndrueshme – tokenat dixhitalë të lidhur me vlerën e aseteve tradicionale – si një kërcënim potencial për stabilitetin financiar.

Monedhat e qëndrueshme përdoren kryesisht për të lehtësuar tregtimin e aktiveve të tjera dixhitale. Ato mbështeten nga aktive që mund të humbasin vlerën ose të bëhen jolikuide në kohë stresi tregu, ndërkohë që rregullat dhe zbulimet që rrethojnë ato aktive dhe të drejtat e shpengimit të investitorëve janë të errëta.

Kjo mund t’i bëjë stabilcoins të ndjeshëm ndaj humbjes së besimit të investitorëve, veçanërisht në kohë stresi tregu, kanë thënë rregullatorët. Kjo ndodhi të hënën, kur TerraUSD, një monedhë kryesore e qëndrueshme, theu lidhjen e saj 1:1 me dollarin dhe ra deri në 0.67 dollarë, sipas CoinGecko. Kjo lëvizje kontribuoi pjesërisht në rënien e bitcoin.

Megjithëse TerraUSD ruan lidhjen e saj me dollarin përmes një algoritmi, investitorët përdorin monedha të qëndrueshme që mbajnë rezerva në aktive si paratë e gatshme ose letrat tregtare, mund të derdhen në sistemin tradicional financiar, duke shkaktuar stres në ato klasa të aktiveve, thonë rregullatorët.

Me më shumë pasuri të kompanive të lidhura me performancën e aseteve kripto dhe institucionet financiare tradicionale që futen më shumë në klasën e aseteve, rreziqe të tjera po shfaqen, thonë rregullatorët. Në mars, për shembull, ushtruesi i detyrës së kontrollit të monedhës paralajmëroi se bankat mund të pengohen nga derivatet e kriptove dhe ekspozimet e pambrojtura të kriptove, duke qenë se ato po punojnë me pak të dhëna historike të çmimeve.

Megjithatë, rregullatorët në përgjithësi janë të ndarë në madhësinë e kërcënimit që paraqet një përplasje e kriptove për sistemin financiar dhe ekonominë më të gjerë. RTS/Scan Tv/