Hulumtimi i Forbes: Më shumë se 50 për qind e të gjitha transaksioneve të kriptovalutave në këmbimore janë të rreme

Sipas Forbes, vëllimi ditor i industrisë së kriptovalutave arriti në 128 miliardë dollarë në muajin qershor të vitit 2022, që është 51 për qind më pak se vëllimi i tyre total i vetë-raportuar nga burime të shumta, që ata besojnë se do të ishte rreth 262 miliardë dollarë.

Numri më i madh i transaksioneve të dyshimta është regjistruar në këmbimoret Binance, MEXC Global dhe Bybit.

Këto kompani mburren me vëllime të larta tregtare, por operojnë me pak ose aspak mbikëqyrje rregullatore, gjë që dëmton besueshmërinë e tyre, shkruan forbes.

Reklama e sponzorizuar

Këmbimoret më pak të rregulluara janë përgjegjëse për rreth 89 miliardë dollarë të vëllimit aktual, pavarësisht faktit se ato pretendojnë se janë përgjegjës për 217 miliardë dollarë.

Tregu i kriptomonedhave është ende relativisht i ri dhe i paqëndrueshëm, me më shumë se 20 mijë shenja individuale në qarkullim, por bitcoin mbetet aktivi kryesor dixhital, duke zënë 40 për qind të tregut global të kapitalit prej 1 trilion dollarësh të të gjitha aseteve dixhitale.

Megjithatë, mungesa e transparencës në tregti dhe mungesa e mbikëqyrjes adekuate të shkëmbimeve të kriptovalutave janë dy nga kritikat më të zakonshme të ngritura ndaj Bitcoin dhe tregut në përgjithësi.

Forbes shfrytëzon analiza sasiore dhe cilësore për të rregulluar vëllimin e tregtimit të raportuar nga bursat. Ndryshe nga metodat e tjera që kryejnë teste mbi të dhënat e transaksioneve (dhe gjithashtu mund të mashtrohen), Forbes vlerëson besueshmërinë e një firme duke vlerësuar jo më pak se pesë grupe të dhënash që së bashku frymëzojnë ose pakësojnë besimin në të dhënat e vetë-raportuara të një firme.

Të dhënat vijnë nga katër firma të mediave kriptovalutave, CoinMarketCap, CoinGecko, Nomics dhe Messari, si dhe shkëmbime të shumta dhe dy ofrues të tjerë të të dhënave të palëve të treta.