Kush dëshiron në të vërtetë të bëhet miliarder

Si raftet e librarisë tuaj ashtu edhe interneti janë plot me këshilla të arsyeshme financiare se si të buxhetoni, investoni dhe shpenzoni paratë tuaja. Pjesa më e madhe e tyre janë krejtësisht të dobishme. Para se të mund të hartoni kursin tuaj financiar, ju duhet të dini se ku jeni duke shkuar. Dhe ky synim nuk duhet të jetë thjesht një dëshirë e paqartë për t’u “pasuruar”, “të bëni më shumë” ose “të jetosh rehat”.

“Shumica e njerëzve nuk janë pyetur kurrë se si u duket një jetë e pasur,”. Dhe nëse pyeten, ata mund të ofrojnë vetëm numra të rastësishëm ose ëndrra skicuese si përgjigje. Në vend të kësaj, studiuesit u kërkojnë lexuesve të dalin me përgjigje shumë specifike përpara se të bëjnë ndonjë plan financiar. Në mënyrë të ngjashme, shkrimtari Brad Stollery sugjeron një eksperiment të thjeshtë por të fuqishëm mendimi për të përcaktuar një qëllim të saktë financiar numerik.

Ju nuk mund të merrni vendime cilësore financiare nëse nuk e dini se çfarë synoni. Dhe sipas një studimi të ri të madh ndërkombëtar, ajo që po synoni, nëse mendoni vërtet për të, mund të jetë shumë më pak stresuese dhe më e realizueshme sesa keni frikë ndonjëherë.

Reklama e sponzorizuar

Kush dëshiron në të vërtetë të bëhet miliarder?

Për studimin, një ekip studiuesish anketuan 8,000 njerëz në çdo kontinent (pa Antarktidën) dhe u kërkuan atyre të imagjinonin “jetën e tyre ideale absolute” ku të gjitha dëshirat e tyre materiale plotësoheshin. Më pas, studiuesit pyetën se sa e madhe do të ishte vlera e lotarisë për të arritur këtë ëndërr, duke ofruar një sërë çmimesh nga 10,000 dollarë (ose ekuivalenti në monedhën vendase) deri në shumën e shkallës së Elon Musk prej 100 miliardë dollarësh.

Pas shqyrtimit të pyetjes, cila përgjigje rezultoi më e popullarizuar në mesin e pjesëmarrësve? Modestia e ëndrrave të shumicës së njerëzve mund t’ju habisë.

“Në të 33 vendet, vetëm një pakicë zgjodhi çmimin kryesor (8% deri në 39% në secilin vend). Në shumicën e vendeve, duke përfshirë Britaninë e Madhe, shumica e njerëzve zgjodhën një llotari të barabartë me 10 milionë dollarë amerikanë ose më pak, dhe në disa vendet (India, Rusia) shumica madje zgjodhën 1 milion dollarë ose më pak”, raporton Paul Bain, një psikolog në Universitetin e Bath-it, i cili mori pjesë në hulumtim, në The Conversation.

Pjesa tjetër e artikullit të Bain gërmon dallimet demografike në përgjigje (të rinjtë prireshin të donin pagesa më të mëdha, veçanërisht në vendet e zhvilluara, dhe shumat vërtet të mëdha ishin më të njohura në vendet me një tolerancë të lartë ndaj pabarazisë). Ai gjithashtu diskuton rëndësinë e gjetjeve për politikën ekonomike.

Nëse i lëmë të pashqyrtuara ambiciet tona financiare, ndoshta shpesh mbivlerësojmë se sa shumë na duhet për të jetuar jetën tonë ideale.

Marrja e kohës për të gjetur qëllime konkrete financiare ka të ngjarë ta bëjë situatën tuaj financiare jo vetëm më të qartë, por edhe më të menaxhueshme. Jo vetëm që është një bazë më realiste për të planifikuar të ardhmen tuaj të biznesit dhe financiare, por ka më pak gjasa të çojë në stres të panevojshëm dhe përpjekje të kota. Hapi i parë drejt lirisë financiare nuk është të bëni më shumë ose të shpenzoni më pak. Është të dish se sa është ‘mjaft’ për ty.
Inc